ARTS ESCÈNIQUES
Misc 17/11/2015

12 creadors escènics a punt per exportar

El Festival Temporada Alta celebra la Setmana de la Creació Contemporània: del 19 al 22 de novembre concentra 12 obres de nous llenguatges teatrals

i
Laura Serra
4 min
12 creadors escènics a punt per exportar

BarcelonaRoger Bernat i els drames de parella

Roger Bernat és el prototip de creador que busca la Setmana de la Creació Contemporània: mentre que té poc espai en el pobre circuit teatral català, s’atipa de treballar a l’estranger. De 170 funcions a l’any, només 17 són a l’Estat. Per això Temporada Alta li vol fer d’aparador i li coprodueix el seu següent muntatge, We need to talk, que mira la parella. “Amb la parella ens permetem fer i dir el que no ens permetem fer i dir amb els altres. Fins i tot en el sexe, faltar-se al respecte dóna la seva vibració. Però treballarem amb la part verbal i no genital: què passa quan tanquem les portes a la col·lectivitat i, a la cuina de casa, ens diem el nom del pare?”, planteja Bernat. De nou, el públic serà protagonista i d’entrada podrà escollir una escena de cinema que donarà peu a l’obra, on homes i dones estaran en platees separades.

Ernesto Collado en construcció

Després d’investigar sobre arquitectura, Ernesto Collado i Piero Steiner es van inventar dos alter egos paletes -dos immigrants que es van conèixer a Ginebra construint l’accelerador de partícules del CERN, un edifici soterrat, invisible, que no entenien-, per jugar a aixecar parets mentre fan una crítica ferotge i molt divertida als excessos de l’arquitectura contemporània. Un espectacle “ple d’humor i humanitat -diu Collado- que es qüestiona el que normalment la gent no es qüestiona”.

Xavier Bobés entre amics

És l’espectacle que més funcions ha fet de la història del festival, segur. Però és que es tracta d’un muntatge en què Bobés treballa davant de només cinc espectadors. “Volia tornar a l’essència de la manipulació i treballar la relació del públic de manera diferent”, diu. Les fotografies i la memòria, el material sensible.

Baró d’Evel per partida triple

La brillant companyia de circ catalanofrancesa que lideren Blaï Mateu i Camille Decourtye aterra a Girona per partida triple. Presenta en carpa la imperdible Bèsties (amb vuit intèrprets, dos cavalls, un corb i quatre periquitos), el curtmetratge The missing part i el duo El ball. Aquest últim és un aperitiu d’un muntatge que volen fer créixer el 2016: “Una peça petita, basada en el llenguatge del moviment, sobre una parella -diu Mateu-, una peça que volem que sigui nua per poder viatjar fora d’Europa i nodrir-nos més”. Temporada Alta els pot servir per trobar coproductors.

Animal Religion en solitari

Quim Giron recupera l’espectacle que el va donar a conèixer. “L’obra parla de la part masculina, femenina i animal que tots portem a dins”, diu. I ho fa a través de l’acrobàcia, les verticals, la dansa, els rituals. Sol a escena, interpreta un gall, un porc innocent, un poltre indomable... Animals que recorden força els humans.

Lali Ayguadé a la direcció

La ballarina Lali Ayguadé -coneguda com a intèrpret en companyies com Akram Khan, Hofesh Shechter, La Veronal i Baró d’Evel- debuta en la direcció d’un espectacle de mitjà format. “Kokoro va sobre el canvi físic i emocional que fem al llarg de la vida”, explica l’autora, que situa a escena quatre personatges en evolució. L’obra va inaugurar Temporada Alta i passarà pel Mercat de les Flors.

El Conde de Torrefiel de viatge

10 ciutats, 10 moments. Pablo Gisbert explica a través d’una pantalla i la veu en off deu paisatges que condueixen el públic per terrenys poètics i tranquils, però també pertorbadors i violents. Hi apareixen personatges coneguts (de Michel Houellebecq a Paul B. Preciado, Spencer Tunick o Zygmunt Bauman) i també d’anònims. Uns conversen, mentre els altres fan accions. Sobre l’escenari, quatre intèrprets “improvisen com entretenir-se”, diu Gisbert. Així plantegen “com es construeix la ficció, com s’inventa la vida”, afegeix.

Mal Pelo: dansa en estat pur

Maria Muñoz i Pep Ramis buscaven la intimitat del duet i l’essència de Mal Pelo a El cinquè hivern, en què també han treballat amb l’escriptor Erri De Luca i el cantaor Niño de Elche. El pas del temps i els límits personals, “qui ets tu”, diu Ramis, són les claus d’una peça estrenada al Grec.

Lluís Homar per a professionals

Per petició d’alguns programadors, Lluís Homar interpretarà la versió de Pau Miró de Terra Baixa. Hi haurà altres sessions només per a professionals, on es presentaran futurs espectacles que busquen socis: el nou projecte de Pere Faura, de la companyia Atresbandes, del Baró d’Evel i el que unirà Xavier Bobés, Microscopia i Hermanos Oligor.

Albert Quesada mira al flamenc

El festival acosta la feina del coreògraf català establert a Brussel·les Albert Quesada, que, amb un títol que fa referència a les seqüències rítmiques del flamenc, ofereix una mirada contemporània sobre aquest ball.

Berlin, els convidats

Es diuen Berlin però són belgues. A Temporada Alta presenten un muntatge tecnològic basat en converses amb 30 persones que han conegut al llarg dels 10 anys de gira de la companyia i que els han explicat històries increïbles. L’espectador es trobarà una taula rodona i seurà de cara a una pantalla on hi ha una persona que, com si hi fes un cafè, li confessa alguna cosa que li va canviar la vida. De mica en mica, però, també anirà sentint les converses de les taules del costat. La relació? La teoria dels sis graus de separació.

Loscorderos.sc versió rock

La companyia de David Climent i Pablo Molinero suma per primera vegada una integrant femenina, Miss Q, per formar una banda de rock que propagui la “revolució” i la idea “que l’improbable no és impossible”, diu Climent, que afirma que els ha quedat un espectacle de missatge positiu. El plantejament era aquest: si un marcià ens observés, quines conclusions en trauria? Temporada Alta coprodueix el resultat.

stats