Publicitat
Publicitat

DISSENY

El dissenyador que va reinventar el mapa del metro

La Barcelona Design Week presenta una exposició dedicada a Massimo Vignelli i 70 activitats més

D’entrada, costa veure què hi ha d’especial en el mapa del metro de Nova York que Massimo Vignelli va redissenyar el 1972. “Per cada línia un color; a cada parada, un punt”, descrivia el creatiu. Però si no hi veiem la singularitat és precisament perquè aquell mapa, estilitzat i abstracte, va fer tanta fortuna que va marcar la resta de diagrames de línies de metro del món. De fet, el de Barcelona s’hi assembla molt.

Un any després de la mort de Vignelli (Milà, 1931 - Nova York, 2014), la Barcelona Design Week obre una exposició que homenatja un dels grans referents del disseny del s. XX, comissariada per l’estudi donostiarra Husmee. A Timeless Massimo Vignelli, 53 estudis internacionals han creat un cartell inspirant-se en els preceptes del creatiu: atemporalitat, elegància, senzillesa, colors purs (blanc, negre, vermell) i tipografia helvètica. “Pots aconseguir la atemporalitat si busques l’essència de les coses i no l’aparença. L’aparença és transitòria, l’aparença és moda, l’aparença és tendència, però l’essència és atemporal”, es pot llegir a l’exposició del Disseny Hub.

Mariscal, Joan Pons, Pati Núñez, Enric Satué i Hey Studio són alguns dels catalans que han recordat Vignelli amb un cartell. A la mostra s’hi poden veure algunes de les gràfiques més famoses que el dissenyador va crear (Benetton, American Airlines, Ducati) i fins i tot objectes. Perquè quan necessitava qualsevol cosa, Vignelli -o Bignelli, com el bategen a l’exposició- s’ho inventava. Fins i tot es va dissenyar la seva urna i el seu propi funeral.

El mes del disseny a Barcelona

La Barcelona Design Week és “una injecció de coneixement, contactes i oportunitats”, diu Isabel Roig, directora del BCD Barcelona Centre de Disseny, l’entitat que l’organitza. Fins al 14 de juny, es concentraran una setantena d’activitats pensades per ser útils a la indústria del disseny: una conferència del guru del moviment fixer (a favor del reciclatge); un circuit pels estudis de creatius del Poblenou; el congresstival Design is Future sobre nous rols dels dissenyadors, a més de desenes de workshops i un programa off per tota la ciutat. Per celebrar la desena edició de la Barcelona Design Week s’han convidat nou setmanes del disseny internacionals (Pequín, Nova York, Hong Kong, Istanbul, Londres, Viena, etc.) per compartir experiències. “El disseny a Catalunya dóna feina a 62.000 persones. Hi ha 10.600 empreses que facturen més de 12.000 milions”, recordava el president del BCD, Pau Herrera, per defensar el pes d’aquest sector.

Englobat dins el paraigua del Barcelona Design Festival se celebrarà a finals de mes el FADfest. Nani Marquina, nova presidenta del FAD, ha promogut alguns canvis: el festival del disseny es concentrarà en una setmana i en un lloc (a la sala gran del Disseny Hub del 29 de juny al 5 de juliol) i, a més de les habituals entregues de premis i exposicions dels dissenys guardonats, hi haurà una mostra comissariada per Rosa Pera titulada Fora de lloc.

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT