Publicitat
Publicitat

ARTS ESCÈNIQUES

El festival Grec explora nous universos virtuals

“Ens avorria el teatre convencional que fèiem i vèiem. Teatre vol dir etimològicament el que es veu. Nosaltres vam voler buscar una altra manera d’explicar un viatge en l’espaitemps que no es basés només en la paraula”, explica el músic Zagal, de la companyia xilena Teatrocinema. Els experiments tecnològics i la reflexió sobre la realitat protagonitzen el cap de setmana del Grec amb tres propostes, del 15 al 17 de juliol.

CINEMA EN DIRECTE Teatrocinema aprofita la capacitat de viatjar del cinema i la capacitat d’emocionar del teatre per “jugar a explicar històries” que apel·len a la memòria d’un públic popular. Zagal explica que li encanta com, en només un frame de la pel·lícula 2001: una odissea de l’espai o en una pàgina del llibre en què es basa, “poden passar tres milions d’anys de cop”. “Al teatre, per fer això, recorrem a la paraula. I nosaltres fem un teatre basat en el cos i l’acció”, diu. Per això han inventat un llenguatge propi. La contadora de pel·lícules és una història emotiva i humana sobre l’art de narrar que recorda la màgia del cinema de barri, mentre que Historia de amor s’acosta a la violació i la violència de gènere, a la impunitat i a la falta de llibertat. S’instal·laran al Lliure de Montjuïc.

PERILL A LES XARXES

Qui controla les xarxes? Qui penalitza els infractors en un món inexistent? “L’inframón se situa en un futur pròxim, en un món virtual que es pot sentir, tocar, olorar i on es pot tenir un avatar per fer tot el que et passi pel cap”, diu Juan Carlos Martel Bayod. El text de Jennifer Haley convida l’espectador a fer el judici que la llei no pot exercir sobre unes conductes que, a la vida real, són immorals i penades. “És un teatre d’urgència, que permet anticipar el que passarà, com la sèrie Black mirror o Puresa de Jonathan Franzen”, diu el director, que compta amb Joan Carreras, Andreu Benito, Mar Ulldemolins i Víctor Pi al Lliure de Gràcia.

BALLAR PER REFLEXIONAR

I per reflexionar sobre la realitat i “sobre estar junts”, val la pena ballar amb Enresto Collado a l’Arts Santa Mònica amb Si sabes lo que hay. La conferència d’un guru que està perdut serveix un joc que trenca la barrera entre el món físic i l’intel·lectual.