Misc 30/09/2015

Les galeries d’art de Barcelona munten el seu festival

De l’1 al 4 d’octubre se celebrarà la primera edició del Barcelona Gallery Weekend: 21 galeries, museus i 5 instal·lacions en espais insòlits obriran portes per acostar l’art al ciutadà i al professional i per posicionar Barcelona en el mapa de l’art internaciona

i
Laura Serra
3 min
Les galeries d’art de Barcelona munten el seu festival

BarcelonaDe l’1 al 4 d’octubre se celebrarà la primera edició del Barcelona Gallery Weekend: 21 galeries, museus i 5 instal·lacions en espais insòlits obriran portes per acostar l’art al ciutadà i al professional i per posicionar Barcelona en el mapa de l’art internacional. La cita, a més, coincideix amb la fira Swab i els festivals emergents Art Photo Bcn i Young Gallery Weekend. Triem 10 imprescindibles del nou festival

Composicions ‘site specific’

Un dels atractius del Barcelona Gallery Weekend serà el cicle de cinc projectes comissariats per Latitudes que s’han encarregat per a l’ocasió. El cicle vol mostrar que “hi ha artistes que viuen i treballen a Barcelona i que tenen una importància cabdal”, diu Imma Mora. A més, els han convidat a treballar en espais insòlits com una antiga fàbrica o una col·lecció botànica. David Bestué, Dora Garcia, Jordi Mitjà, Rasmus Nilausen amb Pere Llobera i Daniel Steegmann són els elegits.

Antonio López

La Galeria Marlborough mostrarà a través d’obres recents -dibuixos, olis i escultures- la visió i el procés de creació d’Antonio López al voltant de la figura humana. El naixement dels seus néts va fer que un dels màxims exponents del realisme espanyol reprengués la representació de la infància.

M( 3) : Magnelli-Melotti-Miró

Sota el títol de La dansa de les formes, la Galeria Marc Domènech proposa una exposició que genera un diàleg inèdit entre tres grans artistes del segle XX que mai s’havien exposat conjuntament: Alberto Magnelli, Fausto Melotti i Joan Miró. Es poden traçar nexes d’unió tant estètics com formals (formes, cromatisme i combinació austera i poètica dels volums, etc.) entre unes peces que connecten tot i haver estat gestades en llocs, èpoques i entorns diferents.

Disseny Dalí

Ricard Mas comissaria a la Galeria Mayoral Dalí, mestre en metamorfosi, una aproximació a la capacitat de reunir tots els extrems en un únic geni i figura. Les peces més curioses són dibuixos de dissenys de moda (banyadors, roba esportiva i de festa) que l’artista va crear el 1965 per a un fabricant de Wisconsin i que mai es van fer.

Torres-García

Si el MoMA dedica una retrospectiva a Joaquim Torres-García, la Sala Dalmau li fa el seu particular homenatge fent un recorregut per la seva obra, des de les peces noucentistes arrelades a Catalunya fins a l’evolució cap al constructivisme. També s’hi podran veure les seves joguines avantguardistes.

Perejaume

L’últim material de treball de Perejaume ha sigut el llegat Cambó. A la Galeria Joan Prats exposa fotogrames de pel·lícules de 35 mm en els quals es poden veure obres d’art en miniatura. L’artista fa a Condensacions “exercicis molt simples de museografia, cinematografia i cabuda”, i reflexiona sobre si “són tan valuoses les obres com el lloc que ocupen”, de tantes que n’hi ha.

Barcelona

El fotògraf Ángel Marcos segueix el seu periple per diferents ciutats del món (el projecte Alrededor del sueño ) buscant de reflectir-ne els canvis socials, la globalització, les noves identitats. Després de Nova York, l’Havana, Xangai i Madrid, Marcos aprofitarà el Gallery Weekend per fotografiar Barcelona.

Univers Mullican

Una de les propostes internacionals més interessants del programa és la nova exposició de ProjecteSD de Matt Mullican, The meaning of things. Es tracta d’una instal·lació enciclopèdica composta de més de 600 collages en què l’univers visual i gràfic de l’artista es desplega de manera inesgotable. L’estructura i l’ordre en la seva visió del món són temes centrals de la seva obra, però també la frontera entre ficció i realitat, que el nord-americà ha explorat en performances fetes sota hipnosi des dels anys 70. Dissabte a la tarda n’oferirà una al Nivell Zero de la Fundació Suñol: That person will be talking.

El món en 20 línies

Matt Madden és un artista i dibuixant de còmic nord-americà, habitual del New Yorker i el New York Times, que es va fer famós per un llibre on explicava la mateixa història de 99 maneres diferents (canviant l’estil de dibuix, el punt de vista, en versió superheroi, western, manga, terror...), seguint l’estela dels Exercicis d’estil de Raymond Queneau. Per al projecte 20 línies al dia la inspiració ve d’una frase de Stendhal, que defensava fer “20 línies al dia, geni o no”. L’escriptor Harry Mathews s’ho va prendre de manera literal i es dedicava a escriure 20 ratlles cada dia. Ell ho va aplicar a la il·lustració, i ho va fer diàriament durant un període sabàtic que va passar a França, com a mètode per concentrar-se en els elements més bàsics del dibuix i tenir-ne més control. Finalment el projecte es va acabar publicant i arriba en format exposició a la Galeria etHALL.

Antoni Llena

Fragments d’una trajectòria presenta a A34 una selecció d’escultures, dibuixos, pintures i assemblatges d’un dels precursors de l’art conceptual a Espanya, des de les escultures dissecades de finals dels seixanta fins als seus treballs més recents.

stats