Opinió 05/07/2013

Els espònsors De l'amor

Llucia Ramis
2 min

Dos somniadors caminen sense cercar-se, però caminen per trobar-se als ponts de París. Un jove diu a una desconeguda: "Baixa del tren amb mi", i passegen per Viena i parlen de tot i no-res, abans que despunti el dia. Un al·lot segueix una al·lota a Cadis, mentre ella torna a Huelva perquè acaba d'adonar-se que no pot viure sense ell, i es creuen a la carretera i no ho saben. El món és ple de començaments d'històries d'amor que tendran un final feliç depenent del moment que un hi posi els títols de crèdit.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Els estius són propensos a encetar contes així, inconclusos i idíl·lics, en els quals la il·lusió no té temps de convertir-se en tediosa rutina. Esdevenen refugi de la memòria, postes de sol i bicicletes, la despreocupació de tot allò que no exigeix cap compromís perquè tanmateix s'acaba. Refugi per a quan toqui suportar la realitat, tan complicada que resulta inenarrable.

Però aquella aventura, improvisada només en aparença i per això emocionant, està cada pic més guionitzada. I els guions són reduccionistes i esquemàtics, fàcils. Iberia ofereix als clients premium la possibilitat de triar el seu company de viatge. Mitjançant un programa d'afinitats, seuràs de Barcelona a Berlín al costat d'un hypster amb barba, o volaràs a Menorca amb algú que, com tu, no vulgui xerrar.

Els xats han redimensionat les cites a cegues. I així com les xarxes mutilen la màgia cursi de Meg Ryan i Tom Hanks, ara acaben amb la gràcia d'Ethan Hawke i Julie Delpy. Les comèdies romàntiques inspiraven la pel·lícula que ens muntam a la nostra vida, però tot s'ha tornat tan pràctic com fer un amic a Facebook. Ha arribat l'esponsorització de l'amor. I quina és la vostra història?, els preguntaran. Ens coneguérem a Meetic o Iberia, menjàrem anissos, etcètera.

stats