PALMA

Cort i els restauradors pacten la consulta sobre el Born

Es votarà ‘sí’ o ‘no’ a les terrasses i sobre la ubicació

“Vols que hi hagi terrasses en el passeig del Born?; i tant en cas afirmatiu com negatiu, quina creus que n’hauria de ser la ubicació: en el passeig central o en el vial lateral?”. Unes preguntes molt semblants són les que podran respondre els ciutadans de Palma en la consulta sobre les terrasses del Born, en uns termes que el govern municipal i els restauradors pactaren en una reunió mantinguda ahir. La consulta es durà a terme durant una setmana, entre els dies 9 i 16 de desembre, i la votació s’obrirà a través de la web municipal en un procés telemàtic, en el qual podran participar tots els residents de Palma majors de 16 anys que disposin de targeta ciutadana per identificar-se.

La manera de formular les preguntes i facilitar al màxim la participació en la consulta han estat els dos principals esculls per arribar a un acord, que els negocis afectats que actualment disposen de terrasses en el passeig central del Born accepten amb resignació. “Acceptam la decisió del govern municipal i agraïm la seva absoluta transparència per plantejar la consulta”, digué després de la reunió el seu portaveu, Joan Miquel Ferrer, però afegí que “per nosaltres és una situació delicada que vivim amb angoixa i desconeixement, perquè ens jugam en una consulta la feina de 70 persones en aquests locals”.

La votació plantejarà obligatòriament les dues opcions de ‘sí’ o ‘no’ respecte del manteniment de les quatre terrasses que hi ha actualment al passeig central del Born des de fa gairebé quatre anys. Tant si el vot és afirmatiu com negatiu, els ciutadans que hi participin podran donar voluntàriament la seva opinió sobre la ubicació que haurien de tenir les instal·lacions en el cas que es mantinguin, entre les opcions que continuïn al mateix lloc o es traslladin al vial lateral habilitat per a vianants. “Pensam que és la manera més democràtica de plantejar la consulta”, afirmà la tinent de batle de Funció Pública i Govern Interior, Aurora Jhardi, qui afegí que així “podrem copsar l’opinió ciutadana de manera més àmplia”.

La consulta oferirà de manera diferent les tres opcions que s’han plantejat en aquest conflicte: la retirada total de les terrasses, com plantejà Jhardi en un primer moment; mantenir-les on són, com volen els restauradors, o traslladar-les al lateral, l’alternativa que oferí després Cort, però a la qual s’oposen els comerciants de la zona.

Pel que fa al foment de la participació en la consulta, una de les qüestions que més preocupava els restauradors, l’equip de govern s’ha compromès a l’habilitació d’espais durant els dies als casals de barri, on els ciutadans que no disposin de targeta ciutadana puguin obtenir-la i identificar-se per votar allà mateix. De la mateixa manera, s’habilitarà un espai al Casal Solleric, en el mateix passeig del Born, gest que el portaveu dels negocis amb terrasses ha agraït, “perquè així es facilitarà la participació de gent més sensibilitzada amb la qüestió”.

L’Ajuntament farà una campanya de difusió de la consulta, amb caràcter no vinculant legalment, però el resultat de la qual l’equip de govern s’ha compromès a assumir. Dimarts se’n presentaran els detalls definitius.