Publicitat
Publicitat

MONARQUIA SÍMBOLS EN RETIRADA

Cort retirarà el bust del rei i el crucifix

El tripartit de Palma prepara per al proper mes de setembre una recomposició dels símbols que presideixen la sala de plens

El govern tripartit de l’Ajuntament de Palma retirarà de la sala de plens de Cort el bust del rei Felip VI i el crucifix que ara mateix presideixen l’espai, just damunt de la cadira del batle. La mesura es prepara amb vista al proper mes de setembre -en el ple ordinari de dijous vinent encara es mantindran els dos elements- i s’inclourà dins una recomposició global dels símbols que han de presidir la sala de plens del Consistori palmesà, a més de la seva ubicació. La retirada del bust del rei Felip VI i del crucifix, i estudiar-ne canvis, ja havia estat plantejada pels grups del PSIB i MÉS quan eren a l’oposició, qüestió a la qual ara s’afegeix l’altre grup en el govern municipal, Som.

La mesura s’intueix polèmica i amb la forta oposició dels grups del PP i Ciutadans, especialment pel que fa a la retirada del bust del monarca espanyol, de la mateixa manera que ha succeït a l’Ajuntament de Barcelona amb la decisió del govern d’Ada Colau de retirar el bust del rei Joan Carles I de la seva sala de plens una vegada que aquest ja ha abdicat. En el cas de Palma, es retirarà el bust del rei actual, Felip VI, qüestió que podria xocar amb la llei, perquè un reial decret de l’any 1986 estableix que tots els ajuntaments espanyols hauran de col·locar una “efígie” del rei en “un lloc preferent de la sala de sessions”, sense especificar quin. D’aquesta manera, el tripartit cercarà una altra ubicació en la sala de plens de Cort per al bust de Felip VI, però aquest deixarà de presidir l’espai com ha fet fins ara.

L’actual costà 6.765 euros

Aquest bust del nou monarca espanyol no fa ni un any que es va instal·lar a la sala de plens de l’Ajuntament de Palma. L’octubre passat, i mesos després que Felip VI accedís a la corona, l’anterior equip de govern del PP a Cort, a iniciativa de l’exregidor de Cultura Fernando Gilet, encarregà un bust de bronze obscur del nou rei per substituir l’anterior efígie de Joan Carles I, que era de marbre blanc. La peça costà 6.765 euros i va ser obra de l’artista cordovès Marcos Aurelio Dueñas. Gilet mostrà satisfacció per haver estat l’Ajuntament de Palma una de les primeres institucions presidides per la figura del nou rei.

L’equip de govern del PP rebutjà en aquella ocasió i en altres la proposta feta pel grup de MÉS de substituir el bust del rei per un d’Emili Darder, el batle republicà de Palma assassinat en el seu càrrec pels feixistes i declarat Fill Il·lustre de la ciutat. Aprofitant el relleu en la corona espanyola, l’exportaveu ecosobiranista Antoni Verger tornà a presentar la proposta i fins i tot oferí el bust d’Emili Darder que havia elaborat l’artista Eduard Servera -assegurà que aquest estava disposat a cedir-lo gratuïtament a l’Ajuntament de Palma-. La majoria dels populars en aquell moment rebutjà la proposta, mentre que el PSIB, com MÉS a l’oposició, s’hi va abstenir i considerà necessari aprofitar la situació per “analitzar de manera global quins han de ser els símbols que han de presidir la sala de plens de l’Ajuntament i la seva ubicació”, referint-se així també al crucifix, posició que és la que d’entrada està valorant el nou govern tripartit.

El santcrist, a debat

Al marge del lloc d’ubicació del bust del rei, la presència d’un santcrist presidint la sala de plens de l’Ajuntament de Palma és objecte de debat des de fa temps. Els partidaris de retirar el crucifix consideren que vulnera els drets fonamentals referits a la igualtat, llibertat religiosa i aconfessionalitat de l’Estat, reconeguts en la Constitució espanyola. Per això mateix dos ciutadans presentaren a principis de l’any 2009 sengles escrits a la llavors batlessa, la socialista Aina Calvo, exigint la retirada del santicrist i sostenint la petició en la jurisprudència que estableix que la presència de crucifixos en llocs comuns d’establiments públics atempta contra drets fonamentals dels ciutadans.

Tot i la reclamació, durant aquell mandat no es va prendre cap decisió sobre el crucifix de la sala de plens. L’exbatlessa Aina Calvo sí que retirà el que es trobà al despatx de batlia -la seva antecessora fou la popular Catalina Cirer- i prengué altres decisions com no baixar les banderes de Cort al pas de la processó del Corpus Christi, dues qüestions que recuperà després Mateu Isern.