20/02/2015

Denuncien la llicència de Palma Springs al jutjat per frau de llei

3 min
Imatge de les obres de construcció a les Fontanelles

PalmaLa llicència d’obres que permet en aquests moments la construcció del macrocentre comercial Palma Springs a la zona humida de les Fontanelles està denunciada davant la justícia per presumpte frau de llei. El Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Palma ha admès a tràmit un recurs que demana l’anul·lació d’aquest permís, concedit per l’Ajuntament de Palma el 29 de juliol passat a Unibail Rodamco, promotora del projecte. Cort s’hagué de personar en el cas el passat mes de novembre.

Dijous passat el tinent de batle d’Urbanisme, Jesús Valls, va revelar que la llicència que ja permet els treballs de construcció a les Fontanelles es concedí a partir d’un permís antic aconseguit per al projecte d’Aqua Màgica, susbtancialment diferent al de Palma Springs, que a hores d’ara no té ni llicència d’obres ni d’activitats. Això és precisament el fonament del recurs interposat per un misser d’Alacant, Raúl Sánchez Santorio, que no ha volgut explicar si representa un tercer ni els motius que han fet que impugnàs l’acord de l’Ajuntament.

La seva denúncia se sosté en el fet que Cort hauria incorregut en un frau de llei perquè concedí l’esmentada llicència d’obres del 29 de juliol passat a partir d’un projecte, l’antic d’Aqua Màgica, que consistia en un “aparcament subterrani i de superfície, una urbanització interior i locals sense ús determinat”, la qual cosa no es correspondria amb el projecte de Palma Springs que ja s’executa a les Fontanelles gràcies a l’autorització municipal. L’objectiu d’aquesta actuació seria guanyar temps per a la construcció salvant l’exigència legal d’obtenir prèviament l’autorització com a gran establiment comercial. Avui dia el projecte de Palma Springs no pot disposar d’això.

El motiu és que ls serveis jurídics del Govern han informat en contra de la concessió de la llicència d’activitats perquè, ara mateix, la Llei del comerç ho impedeix perquè el solar en el qual s’ha d’executar no és encara un sòl urbà, com s’exigeix per poder aixecar-hi un gran establiment comercial, sinó que es tracta tan sols d’un terreny urbanitzable no consolidat. La patronal del petit i mitjà comerç, Pimeco, i altres entitats, com a Amics de la Terra, varen presentar en el seu moment al·legacions a la concessió de la llicència d’activitats, en aquest mateix sentit.

Va ser el tinent de batle d’Urbanisme, Jesús Valls, qui va relatar dijous que l’anterior projecte d’Aqua Màgica era semblant al de Festival Park, a Marratxí, de manera que no necessitava autorització com a gran establiment comercial, sinó només les superfícies de més de 700 metres quadrats que després s’hi instal·lassin. El projecte de Palma Springs, però, sí que necessita aquesta autorització, que ara mateix no pot obtenir perquè, com han advertit els serveis jurídics del Govern, els terrenys encara no són urbans.

Davant això, la promotora Unibail Ruibanco executa des de fa un any les obres d’urbanització del solar de les Fontanelles -dotació dels serveis urbans d’aigua, electricitat i clavegueram a uns terrenys de gairebé 90.000 metres quadrats-, que encara no han acabat. Tot i així, el mes de juliol passat va obtenir la llicència d’obres per part de l’Ajuntament de Palma -ara se sap que a partir de l’antic projecte d’Aqua Màgica- gràcies a la Llei del sòl aprovada aquesta legislatura, que permet simultaniejar les obres d’urbanització del solar amb les de la construcció. En qualsevol cas, fins que no finalitzin les obres d’urbanització, Palma Springs no podria obtenir l’autorització del Govern. La promotora vol obrir el macrocentre a la tardor de 2016.

stats