Publicitat
Publicitat

PALMA

Denuncien la proliferació d’abocadors a l’extraradi

MÉS afirma que n’ha detectat un centenar i Emaya no hi actua

El grup municipal de MÉS per Palma afirma que durant el present mandat ha denunciat prop d’un centenar d’abocadors il·legals i incontrolats a l’extraradi de la ciutat sense que per part de l’empresa municipal Emaya s’hagin pres mesures efectives per aturar aquesta proliferació. Els ecosobiranistes advertiren ahir que, a partir de les denúncies de veïns, han localitzat dos abocadors més al terme municipal, situats al poble de Sant Jordi i al polígon de Son Rossinyol, al costat de Son Cladera.

“Aquesta pràctica és incívica i perillosa tant per a la salut de les persones com per al manteniment del medi ambient”, manifestà la regidora Neus Truyol, que es queixà que “l’equip de govern ha estat incapaç d’eradicar aquesta pràctica de manera eficient. No han posat en marxa tots els mecanismes a disposició del Consistori per controlar-ne la proliferació”.

El grup de MÉS ha registrat a l’Ajuntament tres denúncies sobre els nous abocadors detectats i ha sol·licitat que s’actuï de manera urgent per part de l’Ajuntament, però Truyol adverteix de manera especial sobre el fet que Emaya hagi fet net en el seu moment alguns dels abocadors denunciats pel seu grup durant aquesta legislatua però que després “la majoria s’han reproduït. “Ja estam farts que el PP digui que tot està bé quan vivim entre la brutor”, acabà dient la regidora.

En les denúncies presentades davant Cort, MÉS reclama que es netegin amb urgència els abocadors, i que si estan situats en terrenys que no siguin de titularitat municipal, es faci també de manera subsidiària. “Està molt clar que l’Ajuntament no ha fet tot el possible per eradicar aquest problema mediambiental i de salut pública”, considerà ahir Truyol. “És bàsic implementar mesures de control i vigilància d’aquestes zones, a més d’obligar els propietaris dels solars a impedir-hi l’accés lliure”, afegí.

Campanya ciutadana

Sobre aquesta problemàtica, els ecosobiranistes insisteixen en el fet que “és imprescindible i molt urgent que Cort iniciï una campanya de conscienciació ciutadana i ofereixi alternatives a la gent per tirar els residus en espais habilitats i evitar que vagin a un descampat”.

Per denunciar la proliferació d’aquesta situació, MÉS per Palma va llançar l’any passat la campanya ‘Stop abocadors’, perquè els ciutadans fessin arribar al grup totes les seves denúncies sobre l’aparició de residus incontrolats. Entre les mesures proposades per aturar la proliferació hi havia l’ampliació de la xarxa de punts verds, la implantació d’un sistema més eficient de recollida de voluminosos i un pla de conscienciació ciutadana.

El proper dia 13 de gener es posarà en marxa el nou camí escolar de Can Capes, que podran fer servir els alumnes i famílies del col·legi La Miraculosa per desplaçar-se fins al centre educatiu en majors condicions de seguretat. La llargària total del camí és de 1.053 metres, revisats des de la perspectiva de la seguretat, ja que s’hi han reduït riscs en els desplaçaments, segons explicaren ahir des de l’Ajuntament. El regidor responsable d’Educació, Sebastià Sansó, digué que això facilitarà que els infants puguin anar tots sols a peu pel carrer i “es fomenta així l’autonomia personal dels alumnes i es generen, al mateix temps, hàbits saludables, a més de ser un sistema de transport ràpid i ecològic”. L’octubre passat es posà en marxa la primera iniciativa de ruta escolar a Son Gotleu, “que ja s’ha mostrat eficaç”, segons assegurà Sansó. A més de les millores en senyalització i paviment, tots els carrers de la ruta se senyalitzen amb marques viàries taronja i els alumnes reben un distintiu per a la motxilla amb les dades de contacte.