L'OBSERVATORI
Portada 20/02/2015

Isern, pel camí de Cirer a les Fontanelles

i
Lluís Planas
2 min
El president del Govern, José Ramón Bauzá, i el batle de Palma, Mateu Isern, amb l'arquitecte i els responsables del projecte

PalmaEl macrocentre comercial de Palma Springs es construeix a dia d'avui a les Fontanelles sense disposar de llicència d'obres ni d'activitats. És un fet explicat pel mateix tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, qui en comissió municipal tampoc no va tenir problemes per explicar l'argúcia legal feta servir per la promotora, amb el beneplàcit de l'Ajuntament: demanar una llicència d'obres en virtut d'un permís antic, sobre l'anterior projecte d'Aqua Màgica, per poder anar fent mentre que tramiten un modificat, el vertader projecte, que encara ha d'obtenir les corresponents autoritzacions.

El problema de la promotora, i ara de Cort, és que durant la tramitació d'aquest modificat algú dels serveis jurídics del Govern va advertir l'argúcia i no hi va voler passar per allà. Els terrenys on s'ha començat aixecar Palma Springs encara no són urbans, per la qual cosa la Llei de Comerç impedeix, ara per ara, que s'autoritzi la construcció d'un gran establiment comercial com el de Palma Springs. Per això el nou projecte, el modificat, no pot disposar de la llicència d'obres i activitats.

A més dels serveis jurídics del Govern, algú més es va donar compte de tot plegat, perquè els jutjats ja tramiten un recurs que demanà l'anul·lació de la llicència d'obres concedida per l'Ajuntament, perquè realment el projecte validat no s'ajusta a allò que ja s'està construint. Més que una argúcia, en el recurs se sosté que això és un frau de llei. De la mateix forma pensa la patronal del petit i mitjà comerç, Pimeco, o altres entitats com Amics de la Terra, que en el seu moment al·legaren davant Cort per aquest mateix motiu.

Valls sosté que "l'urbanisme té un funcionament dinàmic", i que entre les seves facultats de la promotora hi era la possibilitat d'acollir-se a sol·licitar la llicència a partir del permís antic, i l'Ajuntament, en tenia l'obligació de concedir-la. Això ara ho determinarà un jutge. En qualsevol cas, al responsable d'Urbanisme se li pot retreure que en el seu moment, davant les sospites perquè la llicència es concedís per menys d'un terç del pressupost previst, no explicàs el que ha explicat ara, forçat pels entrebancs.

Les Fontanelles ja estan sentenciades i per aquí el batle Mateu Isern du el mateix camí que Catalina Cirer, que autoritzà l'any 2007 la construcció de l'antic projecte, el d'Aqua Màgica, quan ja es trobava en funcions com a batlessa, després de saber que hauria d'abandonar Cort. Des de llavors ençà hi ha hagut massa interessos, canvis de mans entre grans grups promotors i molts de doblers en joc, perquè Isern acabi deixant el mateix epitafi a les Fontanelles. No s'ho mereixia la zona humida, i segurament, tampoc el batle.

stats