Publicitat
Publicitat

PALMA

El PP repta el tripartit a fer una consulta popular sobre els toros

L’equip de govern declararà la ciutat antitaurina dijous que ve

El grup municipal del PP de Palma ha reptat el govern tripartit a sotmetre a una consulta ciutadana la declaració de la ciutat com a antitaurina, que comportarà, entre d’altres mesures, la prohibició expressa de realitzar corregudes de bous al municipi, perquè Cort deixarà de concedir cap llicència perquè es dugui a terme aquest tipus d’espectacle. L’equip de govern -integrat pel PSIB, MÉS i Som- no accepta el repte dels populars i en el ple del proper dijous aprovarà la proposta per declarar Palma “municipi lliure de maltractament animal i antitaurí”.

En la comissió municipal prèvia a aquest ple que tingué lloc ahir, la portaveu del PP, Marga Durán, instà la tinent de batle responsable de Benestar Animal, Neus Truyol (MÉS), “a demanar als ciutadans quina és la seva opinió sobre aquesta qüestió i conèixer així si veritablement existeix una demanda social en aquest sentit”. Durán va admetre que “és cert que en el seu acord de governabilitat duen la declaració de Palma com a ciutat antitaurina”, però afegí que “també es cert que en aquest acord duen la realització de consultes ciutadanes i aquesta hauria de ser la primera a fer-se si volen ser coherents”.

Truyol rebutjà els arguments de la popular i apuntà que “el PP només apel·la a la democràcia i a les consultes ciutadanes quan una proposta no li va bé, perquè en aquest cas és un partit que sempre ha defensat la democràcia”. La tinent de batle digué que la prohibició dels espectacles taurins a Palma és una mesura que duien als programes electorals les tres forces del nou govern municipal i que “no es tracta d’un debat nou”, pel qual s’hagi de sotmetre a una consulta, i que té “un recorregut i uns posicionaments clars”. “Es tracta d’un compromís i una resposabilitat d’aquest govern”, acabà dient Truyol, qui recordà que 18 municipis de Mallorca i un centenar de l’Estat ja han pres el mateix acord.

La proposta que s’aprovarà en el ple suposa declarar Palma “ciutat lliure del maltractament animal i antitaurí”, de manera que entre d’altres mesures l’Ajuntament no concedirà cap llicència per a la realització d’espectables on es pugui produir això. També se sol·licitarà al Parlament balear la modificació de la Llei autonòmica de protecció animal perquè “prohibeixi la tauromàquia en totes les seves formes, a més de qualsevol espectacle que produeixi patiment a un animal”. Finalment s’instarà el govern de l’Estat a abolir totes les ajudes públiques al sector de la tauromàquia i a retirar-li les declaracions d’interès cultural i turístic.

C’s hi veu “independentisme”

El grup municipal de Ciutadans també s’oposa a la proposta del tripartit. La regidora Patricia Conrado afirmà que “darrere d’aquesta declaració i de l’excusa del maltractament animal hi ha una ideologia independentista, perquè la tauromàquia es tracta d’un art espanyol”. Truyol (MÉS) contestà a això que “cap dels tres partits que formen l’equip de govern municipal es declara independentista”. Conrado apel·là després a “la llibertat de qualsevol ciutadà per anar als espectables que vulgui” i assenyalà que “l’afició als toros acabarà morint tota sola”.