PALMA

Preocupació a Cort pel fet que les tensions dins Som afectin el tripartit

La gestió se’n ressent i el malestar del PSIB i MÉS va més enllà del desmarcatge pels pressuposts

El PSIB i MÉS observen amb preocupació que les tensions que pateix Som Palma en el funcionament intern afectin ja la gestió del govern tripartit que formen a Cort. El malestar va més enllà del desmarcatge de la marca municipal de Podem en l’aprovació, en la junta de govern, del projecte de pressuposts de 2016, encara que s’ha tractat de la primera fissura evident en el pacte. Socialistes i ecosobiranistes veuen que Som no acaba d’encaixar en el funcionament municipal i els seus regidors es troben massa condicionats per les ordres de la seva coordinadora, la direcció que de manera provisional dirigeix la formació.

Des de la direcció de Podem Illes Balears, impulsora de la candidatura de Som Palma, es reconegueren ahir les tensions i certs problemes de funcionament intern. En ple procés per triar una direcció definitiva en la qual Podem tindrà més pes, part dels regidors a Cort no comparteixen algunes de les decisions que es prenen en el si de la coordinadora, que recull les pressions de la militància per “marcar més perfil propi” a Cort i algunes crítiques en els primers mesos de gestió dins el tripartit, però es veuen obligats a assumir-les en els seus càrrecs.

Els tinents de batle Aurora Jhardi i Aligi Molina no compartiren la decisió de mostrar, de la manera que es va fer i malgrat que fos “simbòlicament”, el descontentament amb els primers pressuposts municipals que gestionarà el tripartit. La decisió s’explicà com a compartida per tot el grup municipal de Som i l’endemà els cinc regidors comparegueren amb membres de la coordinadora per explicar en roda de premsa la posició davant uns comptes que consideraven “insuficients”, però va ser l’altra tinent de batle de Som, Antònia Martín, qui s’abstingué dins la junta de govern. Martín, regidora de l’àrea de Sanitat i Consum, manté un contacte més directe amb cercles de Podem i s’enfrontà a Miquel Comas en les primàries per encapçalar la llista a Cort.

Sense cap de llista

Precisament, d’ençà de la dimissió de Miquel Comas com a primer tinent de batle, la coordinadora de Som Palma ha derogat totes les competències que tenia el càrrec de cap de llista, amb un cert marge de maniobra com a portaveu del grup municipal. Més enllà de les raons personals esgrimides per Comas per abandonar, en el PSIB i MÉS assenyalen també un cert cansament pels problemes per compaginar la gestió amb el funcionament de Som. Jhardi és ara la primera tinent de batle, però no té aquesta figura interna. En el lloc de Comas ha entrat la regidora Eva Frade, que tampoc no compartí la decisió de desmarcar-se dins la junta de govern.

En tot cas, el gest s’ha limitat per ara a la junta de govern de dimecres i Som Palma garanteix el vot favorable dels seus cinc regidors per a l’aprovació definitiva del pressupost en el ple. Tanmateix, el malestar dins el PSIB i MÉS és molt gran, perquè critiquen als seus socis que amb el desmarcatge i qualificant d’“insuficients” els primers comptes del tripartit hagin donat una munició extraordinària als grups de l’oposició. La tensió va ser alta quan Som pretengué oferir la roda de premsa a Cort just després de la presentació dels comptes per part del batle, José Hila.

A banda d’aquesta primera crisi de la qual es vol passar pàgina aviat i s’emmarca en la campanya del 20-D, al PSIB i MÉS els preocupa que el gest de Som sigui fruit de les dificultats dels seus regidors per treure endavant l’acció de govern sota la pressió de les ordres que reben des de la seva coordinadora i amb una organització assembleària. Durant les negociacions pels pressuposts s’han fet molts canvis sobre la marxa i acceptat canvis de partides per part de Som amb la premissa d’un estret marge per a totes les àrees, de tots els grups, i d’aquí la sorpresa pel desmarcatge final.