Publicitat
Publicitat

El rodriguisme després de Rodríguez

El líder de Palma no té els problemes de Bauzá i deixa pactada la successió

El rodriguisme després de Rodríguez. És l’escenari que es presenta en el PP de Palma una vegada que el seu líder, a diferència de Bauzá, no travessa problemes interns per preparar el seu relleu. Rodríguez ja tenia previst deixar el seu càrrec abans de les eleccions, així com un pla per fer-ho que no s’ha vist afectat pel daltabaix electoral ni per la passa prèvia feta per Bauzá. Rodríguez se n’anirà després de l’altre, però amb una successió pactada amb Marga Durán i un control absolut sobre la Junta Territorial, com s’evidencià dijous passat.

En aquella reunió, en què els “rodriguistes” aprofitaren per ajustar comptes amb els partidaris de Mateu Isern, el president del PP de Palma anuncià que Durán seria la nova portaveu del partit, fet que justificà per la necessitat de tenir la mateixa veu que a Cort, on la candidata farà de cap de l’oposició. El càrrec de portaveu no té cap transcendència interna. Fins ara l’ocupava Sebastià Sansó, que mai l’ha exercit. Era, però, l’única manera de reforçar Durán de cara a la successió.

Després la candidata digué, per primera vegada, que és “probable” que es presenti a la presidència del PP de Palma en el congrés en què abandonarà el càrrec de Rodríguez. S’ha postulat per primera vegada després de tancar-ho amb l’encara president del partit. Durán, que va ser una aposta de Bauzá per substituir Isern que Rodríguez acabà acceptant, volia saber que tenia el suport de l’aparell del partit, controlat per Rodríguez, per ser la cap de l’oposició, sobretot després d’assumir la presidència del partit. És la passa que no aconseguí fer Isern. Si no hagués tingut aquest suport, Durán es plantejava abandonar, també com a cap de l’oposició.

El reforçament de Durán era necessari també perquè Álvaro Gijón, número 2 de la llista i de Rodríguez al partit, dubta si quedar a Cort: podria donar per acabada la seva etapa a l’Ajuntament i anar-s’en com a diputat al Parlament, on és també el número 3 de la llista autonòmica. Rodríguez no disposava de gaire més substituts de confiança, perquè Sandra Fernández també té escó autonòmic. Rodríguez, Durán, Gijón i Fernández es trobaren abans de la reunió en la qual quedà clar que l’aposta seria per la candidata. En cas que aquesta volgués anar per lliure els propers mesos, el líder del PP de Palma sempre es podria reservar l’opció de presentar un candidat alternatiu abans del congrés.

A l’espera del relleu balear

Rodríguez tenia preparada la seva sortida abans que Bauzá manifestàs durant la campanya electoral que la trajectòria política del dirigent de Palma s’havia esgotat. Bauzá es va avançar a l’anunci que tenia previst fer el popular. L’únic canvi és que ara haurà d’esperar que es resolgui la sorida de Bauzá del PP balear, un procés cada vegada més embolicat. Rodríguez manté el control sobre el PP de Palma i sobre la majoria dels afiliats, que decidiran amb el seu vot el nou lideratge, però no es pot descartar que la celebració del congrés balear no repercuteixi en els seus plans ni que hi hagi una intervenció de Gènova.