PALMA

Els sindicats rompen amb Cort i anuncien aturades i mobilitzacions

Volen forçar l’equip de govern al pagament mínim del 50% de la carrera professional el 2016

Els representants sindicals dels funcionaris de l’Ajuntament de Palma han decidit donar per acabat el procés de negociació amb l’equip de govern de Cort i convocar un seguit de mobilitzacions de protesta, que inclouen una aturada de dues hores el proper 28 de gener, per reclamar el cobrament de la carrera professional durant l’exercici de 2016. La decisió es va aprovar ahir en l’assemblea de treballadors que es va dur a terme al teatre Xesc Forteza. L’aplicació de la carrera professional als funcionaris de Cort es va signar l’any 2010, però durant el mandat anterior es va suspendre a partir de les retallades aplicades pel PP.

Ara els delegats sindicals no assistiran a cap més reunió de la mesa de negociació -hi havien estat convocats per dilluns- que no sigui per tractar la recuperació de l’aplicació de la carrera professional, per forçar l’equip de govern a moure’s de la seva posició, perquè asseguren que no han obtingut resposta a la darrera proposta que feren a la tinent de batle de Funció Pública, Aurora Jhardi (SomPalma). Segons explicà el president de la junta de personal, Pedro Castro (CCOO), “Jhardi es va comprometre a fer-ho la setmana passada i no ho va fer, i tampoc aquesta, per la qual cosa s’ha generat un bloqueig de la negociació que no ens esperàvem i no arribam a entendre”.

Els sindicats, que ja havien advertit sobre les mobilitzacions en el ple de Cort del mes de novembre, volen que en els pressuposts municipals per a l’any que ve s’inclogui un pagament dels complements als funcionaris per la carrera professional molt més elevat que el que ha previst l’equip de govern, del 25%. Recorden que, segons l’acord vigent, els funcionaris haurien de cobrar fins al 71% d’aquesta carrera professional, i per això reclamen un mínim del 50%. El president de la junta de personal assegura que el pagament per sota d’aquest mínim d’aquest complements en funció de l’antiguitat, en el cas dels funcionaris de l’Ajuntament de Palma, “representaria que molts treballadors no veurien incrementada la seva nòmina amb cap cèntim”. “Si ha estat possible un acord en la resta d’administracions segons cada situació”, afegí ahir Castro, “no entenem per què no és possible a Cort”.

Durant les negociacions, l’equip de govern tripartit de Cort ha recordat als sindicats que l’any que ve l’Ajuntament ja haurà d’assumir un increment de l’1% en la nòmina dels treballadors públics, el primer des del 2010, a més de continuar recuperant la paga extraordinària de 2012 ajornada en el seu moment -resta pendent el 49,73%-, i que els comptes municipals encara no presenten prou marge per afrontar la recuperació de totes les retallades, tot i mantenir el compromís per fer-ho de manera progressiva durant el mandat fins el 2019.

Denuncien un “caos” a Personal

Enmig d’aquesta negociació, els sindicats també denuncien que hi ha una situació de “caos” al departament de Personal de Cort, perquè després de la dimissió del cap anterior, imputat en el cas de presumpta corrupció a la Policia Local, encara no s’ha pogut designar un substitut. L’equip de govern ha decidit la creació, sense acord amb els sindicats, d’un nou departament de personal exclusiu per a l’àrea de Seguretat Ciutadana, de manera que ha retirat les competències a Funció Pública.

“La situació provocada és que ara no hi ha cap de personal ni a Cort ni al quarter de Sant Ferran”, assegura el representant sindical, “i els funcionaris pateixen un bloqueig en tots els procediments d’assignació de places, trasllats, reduccions de la jornada o altres situacions”.