Misc 24/07/2013

Ana Mato: "La falta d'home no és un problema mèdic"

i
M. Eugènia Quetglas
1 min

Madrid.La sanitat pública finançarà els tractaments de reproducció assistida a les persones amb problemes d'esterilitat que no superin els 40 anys si són dones i els 55 si són homes. Però què s'entén per estèril? Les lesbianes i les dones que volen formar una família monoparental, ho són? La ministra de Sanitat, Ana Mato, repreguntada sobre la qüestió, va respondre això: "La falta d'home no és un problema mèdic".

La qüestió és que el document enviat pel ministeri a les comunitats abans de la reunió d'ahir establia que "la infertilitat és l'absència de consecució d'embaràs després de 12 mesos de relacions sexuals amb coit vaginal sense emprar mètodes anticonceptius". Després, al Consell Interterritorial de Salut es va decidir mantenir el decret del 2006, que estableix que només es finançaran els tractaments amb un diagnòstic d'esterilitat o una indicació clínica establerta. És a dir, que es manté l'ambigüitat que va dur llavors algunes comunitats a ampliar la seva cartera de serveis sanitaris a aquelles dones que no tenien parella o eren homosexuals. Mato, conscient que aquesta qüestió ha provocat malestar entre els col·lectius homosexuals, va insistir que serà el metge qui decideixi. Va explicar que no és una qüestió de discriminació, perquè, va afegir, "no és un criteri partidista ni polític".

Segons la ministra, hi va haver un problema d'interpretació "intencionat o malintencionat", quan a l'esborrany inicial el text es referia als problemes de fertilitat de la "parella". Ara, va afegir, s'ha substituït el terme "parelles" pel de "persones" perquè el problema el poden tenir tant homes com dones. La ministra va insistir que el finançament públic és per "motius terapèutics o preventius".

stats