12/06/2013

Duran i Santamaría trenquen el gel

3 min

Madrid. Sembla que només hi ha dues persones ara mateix que poden restablir els malmesos ponts de diàleg polític entre els governs de Catalunya i Espanya: Josep A. Duran i Lleida, portaveu de CiU a Madrid, i Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta del govern espanyol i mà dreta de Mariano Rajoy. Una altra cosa és que els estableixin com li agradaria a Artur Mas. Ahir Duran i Sáenz de Santamaría es van reunir a primera hora del matí al Palau de la Moncloa. La trobada va acabar amb dues ofertes concretes de pacte de l'executiu cap a CiU en l'àmbit del Congrés de Diputats, però sense tancar cap data per celebrar la primera reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat que farien els dos governs. L'última es va celebrar el juliol del 2011, quan era el PSOE qui governava.

"No hem parlat de res sobre Catalunya, únicament hem tractat qüestions parlamentàries". Aquesta va ser la resposta de Duran i Lleida en roda de premsa quan li van preguntar si havien tractat el procés sobiranista, i la resposta va evitar entrar en més detalls. Els dos dirigents no van acordar res sobre la Comissió Bilateral o plets oberts com ara el del repartiment del dèficit o els deutes en matèria d'infraestructures, però sí que van estar damunt la taula les tensions institucionals entre el govern català i el de l'Estat. Duran i Lleida defensa públicament -i ahir ho va fer en privat- que l'Estat no es pot quedar de braços plegats davant les propostes rupturistes que arriben des de Catalunya -i des del govern que lidera la seva federació- i davant les tensions polítiques sense esforçar-se per trobar una solució que suavitzi les relacions entre la Moncloa i la Generalitat.

A l'espera de gestos de Rajoy

Com va exposar divendres passat a la seva carta setmanal, Duran va explicar a la vicepresidenta espanyola que Mariano Rajoy hauria de liderar una resposta i pactar amb Catalunya un nou estatus que li permeti expressar la seva voluntat a través d'una consulta legal.

Els plantejaments van quedar damunt la taula com també la convocatòria de la Comissió Bilateral per tractar els assumptes entre els dos governs. En aquest cas, no hi ha intenció de convocar cap comissió especial si segueix buida de contingut i -veient com van les relacions institucionals entre el govern català i l'espanyol- la cosa va per llarg atesa la nul·la perspectiva d'acords. El govern espanyol no sembla disposat a fer concessions a Catalunya. Ni tan sols la cimera, malgrat que l'Estatut estableix que la Comissió Bilateral s'ha de reunir dos cops a l'any. Casualment, avui el diputat del PSC Francesc Vallès pregunta en la sessió de control al ministre d'Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, quan la convocarà.

La part més productiva de la reunió va ser la referida a l'àmbit parlamentari. El líder de CiU a Madrid va exposar l'oposició frontal a la llei Wert per la invasió competencial que suposa i per atacar el model lingüístic català, que a les Corts els nacionalistes defensaran amb el PSC, ERC i ICV. El govern central va traslladar ahir a Duran que si presenta un document alternatiu al text ministerial s'estudiarà.

Duran, que defensarà personalment l'esmena a la totalitat de CiU a la llei Wert, s'hi va comprometre. Va avançar que el text alternatiu es basarà en el conjunt d'esmenes dels partits catalanistes i que tindran com a "denominador comú" l'oposició a la invasió competencial i a l'atac del model lingüístic de l'escola catalana.

El segon eix de negociació va ser la possibilitat d'incloure CiU en el pacte en matèria econòmica entre el PP i el PSOE que pretén reforçar la imatge d'Espanya en el pròxim Consell Europeu del juny. Segons Duran, va deixar clar a la vicepresidenta espanyola que CiU es negava a adherir-se a l'acord cuinat per Rajoy i Rubalcaba sense influir en el seu redactat. No vol ser al pacte "com a convidat" sinó "com a actor".

stats