EL FUTUR DELS SOCIALISTES
Misc 27/06/2013

Griñán posa data a l'adéu i fa grinyolar l'agenda del PSOE

Anuncia que no tornarà a ser candidat i convoca unes primàries exprés que incomoden Rubalcaba

i
M. Eugènia Quetglas
4 min

Madrid.José Antonio Griñán va escriure ahir el seu testament polític. El president de la Junta d'Andalusia i del PSOE va aprofitar la solemnitat del debat sobre l'estat de la comunitat per anunciar que no es presentarà a la reelecció l'any 2016. Intenta fer un relleu tranquil al govern i al partit a nivell regional però, pel seu pes específic i les lectures del seu gest, fa tremolar la direcció federal que lidera, encara, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Catorze mesos després de començar la legislatura amb un acord de govern amb IU, i amb una càrrega a l'esquena molt pesant com l'escàndol dels ERO -no l'afecta personalment però sí a alts càrrecs socialistes-, Griñán (de 67 anys i president des del 2008) va assegurar que marxarà per una qüestió personal i per convicció. En aquest sentit proposarà una limitació de mandats com a norma general i estatutària.

El successor per substituir el president andalús no se sap al cent per cent, però sí que es dedueixen "els nous pilots" que portaran Andalusia a "nous horitzons", com va dir Griñán, que va ser ministre de Treball amb Felipe González i és la gran palanca de poder territorial del PSOE. Tot es courà entre la consellera de la Presidència, Susana Díaz, la més ben situada per substituir-lo; el vice secretari general del PSOE andalús, Mario Jiménez, i el portaveu al Parlament, Francisco Álvarez de la Chica, amb qui es va reunir just abans d'oficialitzar la decisió.

Al PSOE andalús tenen pressa. Avui hi ha reunió urgent de l'executiva per convocar les primàries al mes de juliol, malgrat que falten tres anys per a les autonòmiques, si és que abans no es trenca el pacte amb IU i hi ha avançament electoral.

Els que es mouen entre bastidors afirmen que, amb la bicefàlia entre Griñán i el seu relleu, es pretén reforçar Díaz garantint-li el suport del partit i no haver d'improvisar si Griñán acaba tirant la tovallola abans d'acabar la legislatura. Ella és l'elegida pel potent aparell regional per substituir l'actual president. Ja fa dies que la consellera es reuneix amb agrupacions del partit per tenir la feina feta quan es convoquin oficialment les primàries i per reduir a la mínima expressió les possibilitats dels rivals.

Una de les primeres a sortir a lloar la decisió de Griñán va ser l'exministra Carme Chacón. No és casual. En l'enhorabona de la catalana hi havia un missatge implícit per al seu rival intern, Alfredo Pérez Rubalcaba. Chacón va enaltir l'honestedat del president andalús pel fet d'haver iniciat un relleu generacional al PSOE andalús, que és el que ella hauria volgut que es produís a nivell federal al congrés de Sevilla del 2012 que va perdre.

En cap moment la diputada va dir si Rubalcaba havia de seguir el camí de Griñán. Chacón es va limitar a repetir, un cop i un altre, que és "moment de pensar en el present i el futur dels nou milions d'andalusos i en un referent dels progressistes espanyols", va dir en referència al que va ser el seu principal suport en la cursa per liderar el PSOE.

Rubalcaba va explicar que estava al corrent de tot perquè havia mantingut una llarga conversa amb Griñán, que li hauria avançat la seva decisió d'acord amb la sintonia que mantenen des que van oblidar les diferències evidenciades en l'últim congrés dels socialistes espanyols.

L'actual líder del PSOE va qualificar la decisió d'"encertada" i fins i tot va assegurar que ell comparteix els plantejaments de Griñán. Això sí, el secretari general està convençut que la convocatòria de primàries andaluses no ha d'afectar necessàriament el calendari de l'executiva federal per fer-ne també. Una afirmació que molts posen en quarantena.

Aquesta era la qüestió de fons. L'anunci de la retirada de Griñán obre dos interrogants: si fa accelerar el procés de primàries a nivell estatal i si Griñán pot estar ruminat fer el salt a Madrid. Fonts pròximes a la conversa que el mandatari andalús va tenir amb Rubalcaba asseguraven que no, que Griñán no es planteja tornar a provar sort a Madrid. Vol marxar a casa.

Si estigués preparant d'amagat alguna estratègia faria trontollar els esquemes de Rubalcaba, ja que la intenció de la direcció de Ferraz és allargar com més millor l'elecció del candidat socialista a la Moncloa. Accepta fer primàries obertes als simpatitzants però just abans de les generals. Consideren que així eviten que es qüestioni Rubalcaba.

El model d'estat, en joc

Ara, tant si es vol com si no, les primàries andaluses -només per als afiliats- condicionaran la situació, perquè el resultat s'haurà de ratificar al comitè federal del 13 de juliol. Una setmana abans, el 6 de juliol, hi ha consell territorial del PSOE a Granada, i s'hi ha de consensuar el model d'estat a defensar amb tots els barons territorials i un posicionament molt clar d'Andalusia, que intenta demostrar la seva fortalesa -és la federació amb més afiliats- davant el federalisme agosarat i amb tints autodeterministes del PSC.

Unes primàries andaluses, a curt termini, provocaran que en aquest conclave s'utilitzi l'oposició andalusa en temes com el dret a decidir per a la campanya interna. I això complicarà un debat assossegat sobre el futur territorial.

stats