AMB LA M DE MADRID
Misc 08/07/2013

L'estratègia de retorn de Marivent

i
M. Eugènia Quetglas
3 min
L'estratègia de retorn de Marivent

L a Zarzuela està teixint una estratègia per reactivar la vena monàrquica de la societat espanyola, si és que no ha quedat seca del tot. L'anunci de l'abdicació d'Albert II de Bèlgica va encendre les alarmes de la casa borbònica. És el segon monarca europeu que pren aquest camí darrere de Beatriu d'Holanda i a la casa del rei passaven pena que amb la inventiva de la gent no es creàs un eslògan de l'estil de 'Joan Carles, ara l'atur et toca a tu' que tornàs a fer revifar el debat successori a Espanya. Així que es van arromangar i entre dijous i divendres van llançar tota classe de notícies per reflectir que el rei està quasi en plena forma, que treballa com ningú i que, tot i que no en troben els comprovants, ha complit amb Hisenda, com tots els ciutadans, després de quatre mesos investigant què havia passat amb l'herència del seu pare, el comte de Barcelona.

El 'Fortuna' no només és de Fundatur. Divendres, després d'analitzar la lletra petita setmana rere setmana dels papers del Fortuna , el consell de ministres va comunicar que sí, que l'Estat el tornava a Fundatur, la fundació que va regalar l'embarcació al rei Joan Carles en agraïment per la promoció que sempre ha fet de l'illa. Així que, gràcies a l'austeritat, el vaixell torna a Balears; millor dit, a la fundació. El que no queda clar és si, amb la mateixa fórmula, també es tornarà la part proporcional a les arques balears que els ciutadans de les illes varen haver d'abonar -via pressupostària- per pagar el vaixell que els empresaris varen decidir regalar al monarca passant la bacina pel Govern balear.

A cadascú el que és seu. Que els reis i tota la seva família han promocionat les illes (algun dels seus membres, més del compte) és una realitat inqüestionable, però per estalviar per ventura s'haurien de plantejar tornar el palau de Marivent al Govern balear perquè es compleixi la voluntat de Joan de Saridakis que va deixar en herència el palau amb una única condició, que és que s'hi fes un museu amb el seu nom per cultivar els esperits mallorquins.

Marivent estarà pràcticament buit. És indubtable que aquest estiu hi haurà encara més poc moviment per Marivent que l'any passat. Iñaki Urdangarin no és precisament la persona més ben valorada entre els illencs i és bastant improbable que es torni a veure el gendre del rei per la zona de Portopí. No és cap curolla pensar que quan torni per Mallorca serà perquè té una cita a l'avinguda d'Alemanya. Aquesta situació, sumada a la separació de la infanta Helena, fa que sigui més que difícil que tots els néts reials passin tota la temporada d'estiueig devora la seva padrina. I no s'ha d'oblidar que l'agost passat el rei just just va ensumar la mar que tant li agrada.

La gran estratègia . Amb tot aquest relat, i sense oblidar que a la princesa d'Astúries se li va escapar que no li agrada venir a Mallorca, en nom de l'estalvi i seguint la regla de tornar a tothom el que és seu, per ventura ha arribat el moment de començar a fer el primer esborrany del museu Joan de Saridakis sense deixar de gaudir de la presència de la família reial a Mallorca. Sens dubte els Borbons estarien molt còmodes a les cases adjacents a la finca de Son Vent, sobretot al palauet que es va fer al príncep Felip amb finançament públic. Si la Zarzuela tingués aquest detall de deixar de gaudir de Marivent perquè s'hi faci el museu que desitjava el seu propietari quan el va donar a la societat illenca, per ventura els estrategues reials no haurien de fer grans campanyes per millorar la imatge de la monarquia entre els mallorquins.

stats