FINANCES PÚBLIQUES

Madrid diu 'no' a pagar la taxa bancària

Montoro no compensarà Catalunya per haver bloquejat l'impost

Més llenya al foc. Madrid no compensarà Catalunya per haver suprimit l'impost de dipòsits bancaris que la Generalitat va implantar a les entitats financeres a principis d'any. Al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, no el va sorprendre gens l'anunci que li tenia guardat fins ahir el ministre Cristóbal Montoro, però es va mostrar disposat a seguir lluitant, perquè encara veu marge legal per fer-ho. Així i tot, va tornar a Barcelona amb el compromís de Montoro de cedir aquest impost a les comunitats en la reforma fiscal que executarà el 2014. El ministre es va guardar els detalls, simplement va confirmar el que ja se sabia, que serà un impost de base estatal amb capacitat normativa autonòmica que no impliqui mai trencar la unitat de mercat.

L'origen de la disputa per la taxa bancària entre la Moncloa i la Generalitat es remunta al 18 de desembre del 2012, quan el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va crear un gravamen sobre els dipòsits bancaris al 0,5%. Anteriorment ja havien optat per aquesta via recaptadora tres comunitats, però fins que no ho va fer la Generalitat l'Estat no va posar fil a l'agulla. Ho va fer amb determinació: només nou dies després va aprovar un impost a escala estatal gravat al 0% que bloquejava les taxes autonòmiques, tot i que ja va establir una compensació per a tres de les cinc comunitats que havien aprovat l'impost abans de l'1 de desembre. Concretament, Andalusia, Extremadura i les Canàries.

Tot i que el president espanyol, Mariano Rajoy, es va comprometre a estudiar-ho, ahir l'argument de la negativa a compensar la Generalitat seguia sent la data.

Simposi de balances

Ahir Montoro va confirmar als consellers presents al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que les balances fiscals es faran públiques al gener. La sorpresa és que es donaran a conèixer amb un "simposi" format per experts "nacionals i internacionals" per donar un caràcter més transparent a la interpretació de les xifres.

Mas-Colell va aprofitar l'ocasió per titllar el PP d'"obstruccionista" per haver portat al Consell de Garanties Estatutàries els comptes del 2014. Va advertir, a més, que aquesta actitud suposa tirar-se pedres a la pròpia teulada perquè el dictamen "perjudica" el compliment de l'objectiu de dèficit, fixat en l'1% del PIB. A més, va insistir que havent de tornar a prorrogar els comptes del 2012 es deixaran de recaptar més dels 5 milions pressupostats per a la consulta que els populars qüestionen. "Això té el recorregut de molestar unes setmanes i posar les coses més difícils", va sentenciar.