EL CONFLICTE DEL PENYAL
Misc 04/09/2013

Margallo admet que la sobirania de Gibraltar no està en qüestió

Apel·la a l'orgull espanyol per no renunciar formalment al Penyal

i
M. Eugènia Quetglas
2 min

Madrid.El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va admetre ahir que la sobirania de Gibraltar ara no està en joc, tot i que ja ho té tot planejat per si un dia arriba el debat. Avui la tasca és resoldre "l'incendi" diplomàtic que s'ha declarat aquest estiu arran del llançament de blocs de formigó al mar per part de les autoritats de la colònia britànica. Ara bé, Margallo apel·la a l'orgull espanyol per traçar una línia vermella: tots els actors que negociïn ho hauran de fer darrere la bandera d'Espanya o la del Regne Unit, en cap cas la del Penyal.

Margallo va explicar ahir al Congrés que no permetrà que hi hagi una negociació a tres. "Ofèn a la dignitat nacional que Gibraltar tingui el mateix estatus que Espanya; no ho acceptarem", va afirmar.

El ministre va fer una exposició històrica i jurídica des del Tractat d'Utrecht fins a l'actualitat per concloure que si avui hi ha un conflicte és perquè el govern de Zapatero va ser massa permissiu amb Gibraltar. Segons el seu parer, va ser una "errada infinita" la creació del Fòrum Tripartit perquè creu que Gibraltar "aprofita qualsevol detall per guanyar quotes d'estatus i consolidar un model basat en l'opacitat, el lliure comerç i la tributació". Per això la lluita de Margallo és fer que Gibraltar compleixi la normativa comunitària i defensar els interessos espanyols. Entre línies, però, es podia llegir que l'objectiu és fer realitat el lema "Gibraltar espanyol". El ministre va confessar que "Gibraltar és, ha estat i serà una prioritat nacional".

El ministre va assegurar que no farà cap pas en la reclamació de la sobirania de Gibraltar sense l'acord del Congrés producte de converses "confidencials". Després, el Tribunal de l'Haia, el del Drets del Mar i un tribunal arbitral creat ad hoc donarien el seu parer sobre els contenciosos oberts sobre el territori, les aigües i l'itsme.

La majoria de grups van criticar que no apliqui els mateixos criteris de Gibraltar a Ceuta i Melilla, i ERC a Catalunya. De fet, el diputat Joan Tardà li va regalar una samarreta groga de la Via Catalana perquè d'aquí uns anys "quan la miri revisarà el que diu ara i acceptarà que estava equivocat".

El ministre, de manera sibil·lina, va dir-li que la cadena humana per a la independència no aconseguirà l'objectiu. Li va agrair el detall regalant-li "un recordatori". Era el relat d'una conversa amb un guàrdia civil que li va demanar que cuidés Espanya. El ministre li va contestar: "Fa 500 anys que intentem destrossar-la [els espanyols] i no ho hem aconseguit".

stats