REFORMA EDUCATIVA
Misc 21/11/2013

El PP busca 'in extremis' corregir les errades de la Lomce

El PSOE demana la reprovació de Wert per la crisi Erasmus

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

Madrid.No es pot dir blat fins que no és al sac i ben lligat. Aquesta dita popular és aplicable a la tramitació de la reforma de la llei de millora educativa (Lomce) al Senat. Els populars pensaven que seria bufar i fer ampolles, però s'han trobat amb un munt de feina per arreglar les errades pròpies de redacció, que alguns ja qualifiquen de "nyaps". Les dues sessions de la comissió de l'11 i el 12 de novembre ja van ser més polèmiques del que s'esperava. La majoria del PP va acceptar cinc esmenes al PSOE i cinc a l'Entesa que després va rebutjar amb l'excusa que se sentien enganyats pels socialistes.

Avui el ple del Senat ha de ratificar les esmenes aprovades en comissió amb la patata calenta d'haver d'introduir una nova esmena per garantir que les matemàtiques es puguin estudiar en el batxillerat social, després que el PP, sense adonar-se'n, convertís les matemàtiques en optativa quan al Congrés va unificar aquesta modalitat de batxillerat amb l'humanístic. El PP no s'ha trobat només amb les crítiques de l'oposició i del món educatiu, sinó també amb la indignació dels col·lectius de matemàtics, economistes i científics, que no entenen com s'ha pogut fer una errada d'aquestes característiques.

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, confia que avui s'arribarà a un acord al Senat per garantir les matemàtiques. Wert se sent fort perquè manté el suport explícit del president espanyol, Mariano Rajoy, malgrat que les diferències amb alguns ministres de pes com la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, van en augment. El seu tarannà està esgotant la paciència de molts dirigents populars, però en públic li seguiran donant suport. Això es veurà la setmana vinent, quan el PSOE en demani la reprovació al ple per la gestió de les beques Erasmus. És la segona vegada que els socialistes ho intenten. El PSOE va registrar ahir la reprovació en una moció conseqüència de la interpel·lació que es va produir aquest dimecres al ple del Congrés. Durant la sessió de control, Wert va arribar a acusar els socialistes de "falta d'ambició, confiança i patriotisme", pel fet de no donar suport a la Lomce. Wert va acabar de crispar l'ambient a la sortida del ple quan pensava que les càmeres no el gravaven i va comentar als seus col·laboradors: "Això és una jungla i jo sense matxet". Segons expliquen membres dels grups parlamentaris del Senat, ara el PP busca aprovar alguna esmena al ple d'avui per rentar la imatge de soledat davant l'opinió pública, però sembla que ho té complicat perquè el marge de maniobra és molt curt i no fa cap oferta atractiva.

Els canvis que s'han de ratificar

Al Senat hi ha hagut canvis rellevants que s'han de ratificar avui. El període d'aplicació serà de tres anys, en lloc de dos com havia decidit el Congrés. Un altre canvi significatiu és que els centres que segreguen per sexe no hauran de "justificar de manera objectiva i raonable" aquest model educatiu per optar als concerts.

Avui es produirà el penúltim tram de la Lomce. Dijous que ve acabarà la tramitació amb l'aprovació definitiva del Congrés. El ple de la cambra baixa només haurà de ratificar les esmenes introduïdes pels senadors.

Brussel·les nega que Espanya rebi menys fons que altres països

La Comissió Europea va negar ahir que Espanya estigui discriminada en el nou repartiment d'ajudes per al programa Erasmus per al període 2014-2020, tal com es queixava dimarts el ministre d'Educació, José Ignacio Wert. Segons Brussel·les, tot i que l'Estat només veurà augmentat el pressupost un 4,3% l'any que ve -menys que socis com França i Alemanya-, el 2020 haurà vist augmentar les ajudes un 60%.

"No s'ha de mirar només l'any que ve, s'ha de mirar el conjunt del període. I Espanya no està discriminada, sinó tot el contrari, en surt beneficiada respecte a la seva població", va assegurar ahir Olivier Bailly, portaveu de la Comissió Europea. Segons Brussel·les, l'Estat és el tercer soci que més diners rebrà per al programa Erasmus.

stats