09/01/2014

Rajoy, forçat a esmenar la llei Gallardón per no trencar el PP

4 min

MadridDavant la por que l'escletxa oberta al PP per la futura llei de l'avortament es converteixi en una trencadissa interna, ahir el president espanyol, Mariano Rajoy, va ordenar una pausa i va obrir la porta a esmenar l'avantprojecte Gallardón, que encara s'està acabant de cuinar a la Moncloa. Durant el comitè executiu, el líder dels populars va demanar a l'ideòleg de la polèmica reforma, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, que escolti els barons per "millorar" i "enriquir" la llei. A canvi, Rajoy els va demanar que deixin de discutir-se en públic.

El PP havia venut la seva reforma de l'avortament com un clam dels seus votants davant una llei Aído que s'havia fet sense consens, fins al punt que el mateix Gallardón va deixar caure el 27 de desembre que no canviaria ni una coma de la norma. Però ahir, induït per Rajoy, que veia que la pressió d'alguns barons anava en augment, va abaixar el cap i va assegurar que la porta del seu despatx era oberta a tothom per debatre el contingut de la llei.

El conflicte no formava part de l'ordre del dia del comitè executiu popular. De fet, Rajoy va demanar als seus que se centressin a parlar d'economia, però el malestar per la futura llei de supòsits -més restrictiva que la del 1985- és tan gran entre alguns membres del PP que pràcticament va monopolitzar tot el torn de paraula dels líders territorials.

El primer a referir-se a la polèmica va ser el president extremeny, José Antonio Monago, que amb un to més suau que els dies anteriors va demanar als seus companys que facin un esforç per tirar endavant una llei més consensuada. En la mateixa línia es va expressar el seu homòleg gallec, Alberto Núñez Feijóo, que va reclamar que "es parli per no imposar aquesta nova llei".

Els suports de Gallardón

No tot van ser veus discordants amb Gallardón però, lluny d'escenificar la unanimitat que tant agrada dins el PP, el debat va posar de manifest que s'han creat dos bàndols al voltant de la futura llei. La líder madrilenya, Esperanza Aguirre, va confirmar públicament que ella està en contra d'aquestes pràctiques: "Estic en contra de l'avortament, no és cap secret i hi he estat sempre. El que és un fet és que l'avortament no és cap dret, és un fracàs de totes les dones".

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez Camacho, també va fer pinya amb el ministre de Justícia, tot assegurant que la reforma que ha impulsat és "la que volia" el PP. Camacho va etzibar als crítics que la futura llei "compleix" amb el programa electoral del partit, cosa que no comparteixen la majoria d'ells. Les veus discordants recorden que durant la campanya de les generals del 2011 el PP es va limitar a prometre que "canviaria el model de l'actual regulació sobre l'avortament per reforçar la protecció del dret a la vida, així com la de les menors".

Els dirigents crítics amb Gallardón consideren que el ministre ha elaborat un text excessivament restrictiu, que endureix fins i tot la llei del 1985. La principal objecció és que hagi eliminat el supòsit de la malformació del fetus per poder interrompre l'embaràs. Una via que es podria obrir si finalment Rajoy compleix la seva paraula de "millorar" la reforma entre tots.

El que sembla que no farà el PP és esperar que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre la llei socialista, com volen alguns barons. La direcció del PP considera que el més raonable és aprovar una nova llei en la direcció que apuntava el seu recurs d'inconstitucionalitat.

Les pistes sobre les "millores" les va donar la número dos del PP, María Dolores de Cospedal, en recordar les paraules que havia dit internament Rajoy: "No tinc cap dubte que es farà un projecte que susciti el mateix consens que el del 1985".

Com s'esperava des de feia dies, la vicepresidenta del Congrés, Celia Villalobos, va ser l'opositora més contundent. Es va proclamar la representant "de molts que no estan d'acord amb la reforma" i va demanar "llibertat de vot" durant la tramitació, tot i que no va obtenir cap resposta en aquest sentit.

Els populars estan en una difícil situació perquè han de trobar -en poc temps- una fórmula que acontenti l'ala més conservadora del partit i les posicions més centristes, sense poder tornar enrere. Per això, Rajoy insistia ahir a rebaixar les picabaralles públiques. Una crida que va tenir un èxit parcial. Mentre que el president balear, José Ramón Bauzá, assegurava que el PP de les Illes només debatria aquesta qüestió internament després que dos dels seus consellers es mostressin obertament en contra de Gallardón, el PP extremeny ahir a la tarda va continuar els atacs al valencià Alberto Fabra per l'avortament. La mà dreta de Monago va assegurar que el líder extremeny "sí que coneix els seus votants" perquè "va ser candidat, es va presentar a les eleccions i les va guanyar", no com Fabra, que "no ha estat candidat mai ni s'ha presentat a unes eleccions".

El PSOE, en guerra

A curt termini, el pitjor per al PP és que el PSOE utilitzarà la reforma Gallardón com a eix central per debilitar els populars durant la campanya de les eleccions europees del maig. Els socialistes temen ara que Rajoy vulgui enterrar el debat fins que s'hagi votat, però ahir van advertir que el mantindran viu i que la defensa de la llibertat de la dona serà prioritària en el seu discurs electoral. Aquí han trobat un filó.

stats