CAS BÁRCENAS
Misc 03/09/2013

Rajoy imposa el silenci al PP per protegir-se de Bárcenas

Cospedal creu que es vol desestabilitzar el partit amb mentides

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

Madrid.El silenci es va imposar ahir a la seu del PP. És l'arma recurrent de Mariano Rajoy quan es veu pressionat, i ni res ni ningú l'ha posat més entre l'espasa i la paret d'ençà que es dedica a la política que el seu extresorer Luis Bárcenas. Rajoy va reunir ahir la cúpula del partit per comunicar als alts dirigents populars que ja havia dit tot el que havia de dir sobre aquest tema en la seva compareixença parlamentària de l'agost i, automàticament -almenys de cara a la galeria-, tots els dirigents populars van tancar files amb el seu líder i es van limitar a escoltar les notícies econòmiques esperançadores que els recitava Rajoy per amagar els nervis.

Ningú va badar boca. Va ser un dels comitès executius més breus que es recorden: no es va allargar ni una hora. Segons fonts consultades, només es va sentir la veu de Rajoy i la de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal -li toca per protocol-, per reforçar el missatge del seu cap de files però amb una intenció més propagandística. Va demanar als alts dirigents del PP que no entrin en les "mentides i calúmnies" que es llancen basant-se en les confidències de l'extresorer perquè el que es pretén, al seu parer, és "desestabilitzar" el PP.

El pla de Rajoy i Cospedal va funcionar a la perfecció. Ni dins ni fora del comitè executiu es va sentir cap però a la seva estratègia, malgrat que molts dels presents haguessin fet córrer durant tot l'estiu que ahir seria el dia dels relleus, la jornada en què Rajoy posaria fi a la carrera política del seu amic i company de partit Javier Arenas, més que qüestionat pel seu paper en l'escàndol de l'acomiadament de Bárcenas sobretot després de la declaració de Cospedal davant el jutge, que ella considera que s'ha tret de context.

El problema per al PP va ser que la reunió d'ahir se celebrava amb una revelació d'El Mundo , basada en nous missatges telefònics de Bárcenas, que posava de manifest que, suposadament, Cospedal havia tingut un protagonisme que ella mai ha confessat en el fosc acomiadament de l'extresorer. Va aconseguir emmudir els seus, però no les preguntes de la premsa. "Jo ja vaig dir tot el que havia de dir davant el jutge i ho vaig fer posant sempre la veritat al davant. No tinc res més a afegir", va etzibar Cospedal als periodistes.

A partir d'aquí, les negatives de Cospedal es van encadenar una darrere l'altra. "El que ha sortit avui és rotundament fals. Però tot, rotundament fals". La mateixa resposta que dóna cada cop que se li pregunta per qualsevol capítol del cas Bárcenas del qual ella és protagonista.

Quan es va mostrar més tensa va ser a l'hora de donar explicacions sobre els dos ordinadors de Bárcenas que el PP va entregar al jutge instructor del cas amb els discs durs esborrats. "El PP ha actuat, en tot moment, conforme a la llei", va assegurar Cospedal, que insistia que sempre ha fet arribar a la justícia tot el que li han sol·licitat.

La qüestió és que, segons l'advocat de Bárcenas, Javier Gómez de Liaño, a l'ordinador hi havia imatges gravades de persones que havien visitat el PP i que podrien haver fet donacions il·legals. El responsable de seguretat de la seu del carrer Génova era el cunyat de Bárcenas, Antonio de la Fuente, que, segons Cospedal, "fa temps" que ja no n'és el cap de seguretat. A la tarda es va saber que el parent de Bárcenas va treballar al PP fins al juliol. Ara caldrà veure si els fets estan relacionats i si el van indemnitzar o no a l'alça, com a la resta de treballadors del PP relacionats amb el cas.

La proposta del PSOE

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va anunciar ahir que demanarà la creació de subcomissió en el Congrés per consensuar mesures concretes contra la corrupció. Això no vol dir que no aprofités l'ocasió per tornar carregar contra Rajoy. El va acusar "d'intentar amagar el senyor Bárcenas darrere la prima de risc", sense èxit. I és que per molt que Cospedal etzibés ahir que no tolerarà que el "monotema" de Bárcenas sigui l'única imatge que es doni del PP, el cas seguirà centrant el debat polític del nou curs.

stats