AMB LA M DE MADRID
Misc 18/09/2013

El renou del TIL ha de molestar Rajoy

i
M. Eugénia Quetglas
2 min

El TIL va tenir ahir el primer minut de glòria en el Congrés de la mà del portaveu d'ERC, Alfred Bosch, però qui no estava assabentat del que passa a les aules illenques continua en el mateix grau d'ignorància. Celia Villalobos, que presidia el ple en aquells moments, no li donà opció a expressar-se ni en castellà, ni en anglès (tot i reconeixent-li un "accent perfecte" i sense haver après la llengua de Shakespeare sota els miracles del TIL). La vicepresidenta del Congrés féu els dos avisos pertinents a Bosch i l'expulsà de la tribuna d'oradors amb l'argument que "no som en el Parlament de les Illes Balears". L'afirmació de Villalobos era irrevocable. Tenia tota la raó del món, la seqüència es produïa en el Congrés dels Diputats.

Respecte competencial.És just el respecte a les cambres legislatives i a les competències de cada administració el que està complicant que els diputats de PSOE, IU i de totes les formacions catalanes es frenin a l'hora de presentar iniciatives contra el decret lingüístic de José Ramón Bauzá en el Congrés, tot i que, pel que comentaven ahir, més d'un li agradaria empènyer per tombar el TIL.

La via del Senat. Les formacions que tinguin un escó al Senat optaran per mostrar el rebuig al Senat, ja que per alguna cosa és -en teoria- la cambra de representació autonòmica i si els diputats volen dir la seva en el conflicte provocat per Bauzá hauran de cercar dreceres com la de Bosch per denunciar la imposició d'un model educatiu d'esquena als experts.

El segon atac parlamentari. Però onada a onada la marea verda illenca comença arribar a Madrid. Avui el diputat balear del PSOE, Pablo Martín, preguntarà al ministre d'Educació, José Ignacio Wert, "com valora la vaga indefinida de la comunitat educativa a les Illes Balears". No té gaire més opcions que demanar-li què en pensa perquè Wert anirà ben alerta de no trepitjar cap ull de poll a la consellera d'Educació, Joana Maria Camps. Ara, això sí, coneixent el ministre no perdrem res si posam messions que no es posarà de part dels educadors quan contesti la pregunta durant la sessió de control parlamentari. No té precisament bones relacions amb el món de l'ensenyança, dia 24 d'octubre tindrà una vaga exclusivament contra la seva llei.

Respecte. Els responsables d'ensenyament del PSOE en el Congrés veuen en el decret de Bauzá una prolongació de l'estratègia lingüística del PP estatal: "Utilitzar els instruments que tenen a l'abast per demostrar la manca de respecte a les llengües que no són el castellà". Per si un cas, el PSOE ha presentat una esmena a LOMQE perquè l'Estat promogui el reconeixement i el respecte a la realitat plurilingüística en els plans d'estudi. Una esmena que, probablement, acabarà a la paperera.

El ressò dels mitjans estatals. El PP estatal només tocarà el crostó a Bauzá si la vaga indefinida es converteix en un problema per a Mariano Rajoy i l'única via per fer realitat aquest supòsit és que el renou del TIL arribi fins a Madrid. Col·locar el TIL en l'agenda mediàtica de Rajoy, pot ser la clau de l'èxit.

stats