CRISI DEL PP
Misc 03/07/2013

"El senyor Bárcenas és un núvol negre sobre el govern"

Alfredo Pérez Rubalcaba ataca un Rajoy que es nega a donar explicacions en seu parlamentària

i
M. Eugènia Quetglas
2 min

Madrid.Era l'última oportunitat del curs que tenia el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per donar explicacions en seu parlamentària sobre el cas Bárcenas. Tot i les reclamacions de l'oposició, el líder del PP va mantenir ahir el guió i va fer com si no hagués sentit les preguntes sobre l'escàndol del seu extresorer que li venien de l'esquerra de l'hemicicle durant el debat sobre les conclusions del Consell Europeu del 27 i 28 de juny.

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va ser el primer a treure el cas i, de passada, mostrar cert distanciament amb Rajoy després del pacte europeu segellat entre els dos. "Quan vostè era a la cimera europea, van empresonar l'extresorer del seu partit", li va etzibar a Rajoy. I acte seguit va exposar-li: "El senyor Bárcenas és un núvol negre que s'ha col·locat sobre el seu govern i la política espanyola; un núvol negre que descarrega cada setmana". La gravetat del cas és tan alta per Rubalcaba que creu que no es pot despatxar "amb 17 paraules" -en referència al comunicat fet pel PP el dia de l'empresonament-. El líder del PSOE creia que Rajoy havia de donar en el ple "una explicació convincent i exhaustiva, si és que pot", va afegir amb ironia.

Si podia o no fa de mal dir, però el que és segur és que no volia perquè també l'hi van reclamar la portaveu d'UPyD, Rosa Díez, i el d'ICV-EUiA, Joan Coscubiela, sense cap èxit, ni per dir que no en volia dir res. En una conversa informal amb periodistes, Rajoy va mantenir la mateixa postura. A la pregunta sobre l'extresorer, Rajoy es va limitar a fer un gest amb les mans que indicava que es negava a parlar-ne.

Més comptes bloquejats

Hores després, el jutge Pablo Ruz, que instrueix el cas Gürtel, va dictar el bloqueig de quatre nous comptes del matrimoni Bárcenas, tres en una sucursal de Bankia a Madrid i un altre a l'Atlantic Capital Bank d'Atlanta (EUA).

Durant el debat parlamentari, Rajoy va optar per mantenir l'optimisme que està marcant els seus discursos des que el seu antecessor, José María Aznar, va criticar obertament les seves polítiques. Va brandar els èxits aconseguits a la cimera europea davant els diputats de l'oposició que li havien donat suport en la defensa dels interessos espanyols, tot i que va admetre que, malgrat els avenços, es van quedar lluny del que es necessita per resoldre els problemes de l'economia de l'Estat.

Discurs optimista

A la tarda un dels executors de la política econòmica, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es va mostrar més optimista que mai. Durant el debat sobre el sostre de despesa dels pressupostos del 2014, va afirmar que el govern "guanyarà la recessió". És més, va augurar que "amb tota probabilitat" el segon trimestre d'enguany serà l'últim de caiguda de l'activitat econòmica.

Per aquest motiu, fonts de la Moncloa van explicar ahir que ja tenen previst aprovar aquest divendres la creació d'un comitè d'experts per elaborar una proposta de reforma fiscal que es reservava per a èpoques de bonança. D'alguna manera es volen silenciar les veus crítiques de la fundació FAES, que ha fet la seva pròpia proposta.

stats