Publicitat
Publicitat

El Govern preveu tancar el full de ruta amb la qüestió de confiança

Munté afirma que si la CUP diu ‘no’ als comptes negociaran amb altres partits

Carles Puigdemont no vol més vaivens en el full de ruta i preveu que el pla sobiranista quedi tancat amb la qüestió de confiança a què se sotmetrà al Parlament el dia 28. El president de la Generalitat, de vacances aquests dies, començarà a finals d’agost els contactes previs a la sessió parlamentària. El primer, i el més important per definir quines modificacions hi pot haver en el full de ruta, serà amb el vicepresident i líder d’Esquerra, Oriol Junqueras. Després es veurà amb la CUP i la resta de formacions. Amb els anticapitalistes, insisteixen des de l’entorn presidencial, no es negociarà el suport a Puigdemont, però sí que es poden discutir “matisos” del pla que presentarà el president.

El dirigent independentista espera tancar amb Junqueras les possibles modificacions del full de ruta per presentar-les al Parlament el dia del debat. Ho va explicitar ahir la consellera de Presidència, Neus Munté, en una entrevista a Europa Press: “Seria el moment” per anunciar els canvis, va apuntar, i va afegir que en la preparació de la qüestió de confiança s’haurà d’“analitzar si es poden introduir elements de millora” del pla. La també portaveu del Govern va apuntar, no obstant, que encara és d’hora per parlar del contingut exacte de la compareixença del Puigdemont.

En el centre del debat sobre el full de ruta hi haurà el referèndum unilateral d’independència (RUI). La CUP en fa bandera, Esquerra l’accepta però el Partit Demòcrata dubta de la seva viabilitat. La mateixa Munté va reconèixer que abans d’incloure’l s’havien de tenir en compte “els riscos” i assegurar-ne la seguretat jurídica. La por al Govern és que sigui inviable fer una votació diferent del procés participatiu del 9-N.

Un cop incorporats els canvis que es puguin produir, l’executiu espera completar el pla en un any, en un termini que s’acosti als 18 mesos en els quals es va fixar la legislatura al gener. Si Puigdemont supera la qüestió de confiança, el Govern només preveu modificacions del full de ruta en cas que canviï l’actitud de l’Estat -ho consideren impossible- o per ampliar la majoria social amb l’entorn dels comuns. L’espai que s’aglutina al voltant d’Ada Colau i que representen Catalunya Sí que es Pot i En Comú Podem encara no ha redefinit el seu projecte després de constatar que el referèndum pactat serà impossible amb un govern del PP i Ciutadans.

Els pressupostos, a l’octubre

Puigdemont espera sortir de la qüestió de confiança no només amb l’aval parlamentari sinó també amb un compromís de la CUP de no bloquejar els comptes i garantir l’estabilitat del que queda de legislatura. El Govern preveu dur-los al Parlament a l’octubre i, si els anticapitalistes els bloquegen, buscaran altres socis, segons va dir Munté: “N’hi ha altres que, sense compartir l’objectiu de l’estat propi, poden tenir un interès en l’aprovació d’uns comptes que estiguin donant resposta a les necessitats socials de la ciutadania”.

Tot i això, la portaveu de l’executiu és optimista i considera que podran seduir la CUP presumint “dels pressupostos més socials de la història”. No obstant, el mateix argument no va funcionar en els comptes d’aquest any. El Govern es prepara per a un setembre que serà clau per definir el futur de Puigdemont i del procés.

L’AMI vol consultes simultànies d’adhesió

L’Associació de Municipis per la Independència busca la fórmula per incorporar els municipis més poblats a l’ens. Després de pressionar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè convoqués una votació a la ciutat sobre l’adhesió a l’entitat, la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, va assegurar ahir que la capital pot votar al mateix temps que altres ciutats. La també alcaldessa de Vilanova i la Geltrú va explicar que l’associació estudia convocar una consulta simultània d’adhesió en municipis com Badalona, Sabadell i la mateixa Barcelona. “Estem en converses per quedar també amb altres alcaldes de l’àrea metropolitana”, va asseverar Lloveras a Catalunya Ràdio, on va detallar que ja n’ha parlat amb Colau i amb l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, que veuen “positiu fer-ho en el mateix moment”.

La veu del poble