Publicitat
Publicitat

LA GOVERNABILITAT D’ESPANYA

El PP i C’s redoblen la pressió a Sánchez per accelerar la investidura

Rivera insta el PSOE a compartir “una oposició responsable”

Havien promès uns dies de treva per prendre’s un descans després d’un any intens, però la pressió de Mariano Rajoy i Albert Rivera perquè el PSOE s’abstingui en la investidura no descansa per vacances i s’incrementarà en els pròxims dies. El president en funcions i líder del PP va aprofitar una de les seves habituals passejades matinals per llançar un missatge directament dirigit al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. “El PP, que ha guanyat les eleccions, tindrà una postura constructiva, però la resta, encara que les hagin perdut, també l’han de tenir”, va dir des de Ribadumia, a Pontevedra, on descansa fins demà.

Per a Rajoy, unes terceres eleccions “serien una magnífica fórmula de fer el ridícul tots”. El president en funcions ha avisat des del 26-J que l’única manera de no repetir els comicis és amb un canvi d’opinió dels socialistes, enrocats en el no a la seva investidura.

La pressió s’ha intensificat un cop Ciutadans ha passat de l’abstenció crítica al sí, prèvia assumpció de sis condicions que el PP ha de debatre dimecres. En la reunió dels dirigents populars també fixaran quins acords de legislatura exigeixen als d’Albert Rivera. Els partits apugen el to conscients que, si volen una investidura ràpida -en la ment de Rajoy hi ha fer-la entre finals d’agost i principis de setembre-, Sánchez haurà de cedir aviat als que el pressionen, també dins del PSOE.

A més de Rajoy, hi va incidir el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, que va furgar en la divisió entre els socialistes, exigint al seu líder que posi “els interessos del seu partit per sobre dels seus propis” i faciliti la presidència a Rajoy. Si el PP es trobés en la tessitura dels socialistes, va assegurar Casado, ja hi hauria govern.

Rivera lloa i exigeix

També Albert Rivera va posar-hi de part seva per aconseguir el canvi d’opinió de Sánchez. En un article a El País, directament dirigit “als compatriotes socialistes”, Rivera demana un canvi d’actitud a Sánchez. Tot i la negociació amb el PP, intenta mostrar-se equidistant: lloa Sánchez per haver intentat arribar a la presidència després del 20-D amb el suport de Ciutadans i critica a Rajoy per negar-s’hi en aquella ocasió, un fet que “va provocar una crisi institucional sense precedents”. Un cop feta la lloa, l’exigència: Rivera assegura que pot “entendre la posició immobilista” del PSOE, però demana a Sánchez “sentit d’estat” per tirar endavant la legislatura i liderar, després, “una oposició responsable i no populista”.

Rivera també furga en la situació de Sánchez dins el partit. Li recorda que “molts líders històrics” socialistes li han demanat l’abstenció i li recomana que faci el gest d’abstenir-se pensant “més en el país que en qui liderarà la formació en un futur”. La pressió al líder del PSOE creix dia a dia.

21D