PAREUMÀQUINES

‘El País’ imposa el relat: el Procés s’ha d’acabar per l’atemptat

Les edicions impreses dels diaris de Madrid discrepaven després de l’atemptat. Tots intentaven relacionar-hi l’independentisme, però sense trobar un camí comú

LES EDICIONS IMPRESES dels diaris de Madrid discrepaven després de l’atemptat. Tots intentaven relacionar-hi l’independentisme, però sense trobar un camí comú: que si l’electoralisme independentista havia portat una política d’acollida errònia ( El Mundo), que si el clima previ a l’1-O era propici (José María Carrascal, Abc )... El guanyador, El País, amb una tesi que aquest dissabte tenia rèplica en tots els diaris espanyols: el Govern ha de recapacitar i posar fi al Procés després de l’atemptat. Ningú proposa que Rajoy deixi de ser de dretes o el PSC federalista, resulta que l’única ideologia política incompatible amb la resposta a un atemptat és l’independentisme. Ja saben, qualsevol excusa és bona.

Els editorials interpretaven tots la mateixa melodia, perfectament afinats i coordinats, com una fuga de Bach. L’ Abc ja avisava amb la primera fase del seu director, tan falsa com contundent: “A Puigdemont li preocupa més el seu procés que el jihadisme”. I ho rematava a l’editorial: continuar amb el Procés “és un exercici d’inoportunitat política i d’un greu desordre ètic”. Ben harmònicament s’hi sumava La Razón, afirmant que Puigdemont havia de recapacitar pel “bé comú” de tots els ciutadans. El Mundo exigia al Govern abandonar “el deliri” i centrar-se “en els problemes reals de la gent”. El terreny ja està adobat perquè els polítics repeteixin la cançoneta les pròximes setmanes.

RETRATAT

El País ja ho havia fet a l’editorial de divendres, i no calia repetir-ho. Però aquest dissabte hi posava cullerada el vinyetista Peridis: dibuixava Puigdemont sobrevolant una escena al crit de “ Seguiré con mi hoja de ruta”, i dues persones responent “ Nosotros con la hija de luto”. Volent dibuixar el moment, ha quedat ben retratat.