10/10/2016

Puigdemont fa el penúltim intent de pactar amb Madrid

3 min
Puigdemont fa el penúltim intent de pactar amb Madrid

BarcelonaL’únic “no és no” que sembla inamovible en la política espanyola és el rebuig a un referèndum sobre la independència acordat entre la Generalitat i el govern espanyol. Ja sigui per persistència o per justificar davant la comunitat internacional la convocatòria d’una votació emparada en la llei de transitorietat jurídica, el president de la Generalitat hi insistirà avui. Un cop avalada la confiança parlamentària i tancats els detalls del referèndum en dos pactes (un amb la CUP i un amb Catalunya Sí que es Pot, que són 83 diputats favorables a la consulta), el president acudirà a un esmorzar informatiu, convocat per Europa Press, per explicar el que ja va dir a la qüestió de confiança: o es fa el referèndum pactat o es fa el referèndum igualment. L’agenda a Madrid la tancarà amb una trobada a porta tancada amb Pablo Iglesias, líder de Podem, l’únic partit d’àmbit estatal que accepta la consulta acordada.

Puigdemont estendrà la mà públicament a pactar el referèndum davant una audiència que no inclourà ministres del govern espanyol però sí portaveus dels diferents partits al Congrés i el Senat, ambaixadors i representants del món empresarial. En total, 250 persones que escoltaran l’enèsima oferta de pactar els termes d’un referèndum. El detall de fins on es pot negociar el va donar el mateix Pugidemont en el discurs de la seva qüestió de confiança: “Estem disposats a obrir una negociació per explorar en quins termes s’hauria de desenvolupar aquest referèndum. Això vol dir que podem parlar de com formulem la pregunta, quina és la data més adequada per fer-lo, quins serien els quòrums que acceptaríem per considerar vàlids els resultats, quina moratòria establiríem per tornar a demanar el referèndum en cas que el perdéssim i de quina manera hauríem de gestionar el resultat que sortís”.

Reunió amb el pròxim president

Serà la penúltima vegada que Puigdemont farà l’oferiment. L’última serà quan el nou president espanyol prengui possessió. Si les converses entre la nova gestora del PSOE i el PP fructifiquen, Mariano Rajoy serà investit abans que acabi el mes i el president li demanarà audiència i li insistirà en el referèndum pactat.

La resposta, no obstant, està escrita. Des del 2012 la Generalitat, el Parlament i els partits han demanat fins a 18 vegades un acord amb l’Estat, que sempre l’ha rebutjat. L’oferiment ha arribat per moltes vies, des de preguntes parlamentàries fins a la petició d’un traspàs de competències al Parlament. El full de ruta marca que, tot i la nova negativa, la porta al referèndum pactat estarà oberta fins a l’estiu que ve, quan està previst que s’aprovin les lleis de desconnexió.

Clam contra la judicialització

L’oferta de referèndum no serà l’únic tema al qual es referirà el president. Després d’una setmana especialment intensa pel que fa a embats judicials (l’últim, l’Advocacia de l’Estat estudiant les resolucions al Parlament sobre el referèndum), el president denunciarà “l’ofensiva en tota regla” de l’Estat contra les institucions catalanes. També es referirà al bloqueig que ha regit la política espanyola els últims mesos, tot i que la seva oferta al PSOE per pactar la consulta a canvi de la investidura és ja inviable amb la gestora socialista. La conferència serà escoltada a Madrid, però la resposta al referèndum està escrita des del 2012: no és no.

Reeditar JxSí si no es culmina el procés

Junts pel Sí i la CUP han pactat un nou full de ruta cap a la independència que passa per un referèndum i unes eleccions constituents en cas que hi hagi un suport majoritari a l’estat propi. Ahir el president, Carles Puigdemont, es va mostrar compromès amb el nou rumb però també partidari, en una entrevista a El Nacional, de reeditar Junts pel Sí en cas que hi hagi noves eleccions per no haver pogut culminar el procés. Sempre que, això sí, els seus integrants considerin que el projecte i l’estratègia continuen sent vàlids.

stats