06/02/2012

Tèbies senyals per sortir de la crisi

3 min
EL BANC CENTRAL, AL RESCAT  El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, podria tornar a rebaixar els tipus d'interès.

No tot ha de ser austeritat. El consens entre els experts existeix, encara no se n'han convençut del tot els polítics, però alguna cosa està canviant, lentament, en el si de la Unió Europea. La cimera dels caps d'estat i de govern de la UE de la setmana passada va oferir algunes esperances, encara que insuficients, per mirar el futur amb un cert optimisme. Les polítiques per fomentar el creixement són del tot necessàries, perquè en cas contrari la recessió a Europa pot ser llarga. Espanya està en una situació delicada, amb pronòstics molt negatius. Tant el Banc d'Espanya com el Fons Monetari Internacional (FMI) han previst una caiguda del PIB el 2012 de l'1,5%. Però, paradoxalment, es pot veure beneficiada de la situació general europea. Si Alemanya no creix el 2012, la mateixa cancellera, Angela Merkel, podria veure's abocada a relaxar la política d'austeritat. Els experts veuen, per tant, dintre de les grans dificultats, algunes sortides a la crisi. I es podrien resumir amb les afirmacions del president espanyol, Mariano Rajoy, en la cimera de la UE de dilluns passat a Brussel·les. "S'ha de fer tot a la vegada", en referència a les reformes estructurals, les polítiques d'activació de l'economia i la reducció del dèficit.

El deute i els mercats

Espanya paga ara menys interessos

El primer de tot, el més important, és que Espanya i altres països, com Itàlia, es puguin finançar amb uns interessos raonables. El catedràtic de política econòmica de la UB Antón Costas no ho dubta: "La sortida del túnel es veurà a partir d'alguns indicadors, i el primer és el subministrament de liquiditat, amb uns tipus d'interès sostenibles, que dependran d'una política monetària i financera del BCE més flexible". Ara per ara, això s'està complint. Els préstecs del BCE al sistema financer han provocat que els bancs comprin deute sobirà. Espanya va aconseguir la setmana passada sumar set subhastes seguides de deute amb menys interessos i ha captat el 20% de l'import total de venciments del 2012, 28.500 milions d'euros dels 144.505.

Política de la UE

Reorientació dels plans d'austeritat europeus

El vicerector d'economia de la UB, Gonzalo Bernardos, veu un canvi en la política econòmica de la UE, "que podria passar per refer els objectius de dèficit". És el que demana el govern espanyol, que veu impossible passar del 8,2% de dèficit del 2011 al 4,4% fixat per al 2012. Bernardos creu que l'alentiment del creixement d'Alemanya és positiu per a Espanya, perquè els alemanys veuran que l'austeritat condueix a la recessió.

Reformes i polítiques

La millora progressiva de la competitivitat

Rajoy ha posat en marxa la reforma del sector financer, amb dures exigències a la banca. I ultima la reforma del mercat laboral. Per Antón Costas, això és també cabdal i deixa clar que hi ha bones notícies. "Un bon exemple del camí és l'acord aconseguit entre patronal i sindicats sobre salaris per guanyar competitivitat".

El BCE i els tipus d'interès

Probable nova baixada dels tipus a la primavera

El BCE, al marge dels préstecs als bancs -en poques setmanes repetirà l'operació-, hi té un paper central. Bernardos pronostica una baixada dels tipus fins al 0,5% a la primavera, cosa que podria devaluar l'euro i facilitar les exportacions.

Grècia i el seu deute públic

Assegurar una reestructuració ordenada i eficaç del deute

Aquest factor, situat al final, tanca el cercle virtuós. Però si falla, tota la resta no servirà de res. Costas recorda que és prioritari. L'Eurogrup està pendent de l'acord entre el govern grec i els bancs privats que asseguri la quitança ordenada.

stats