Misc 18/04/2011

Una remodelació de Govern a l'horitzó?

i
Manel Manchón
2 min
Una remodelació de Govern a l'horitzó?

Subdirector de l'ARANingú podrà dir que la situació que es va trobar el govern del president Mas era fàcil. Les dificultats econòmiques, la necessitat de complir els compromisos de dèficit obligats, perquè l'Estat també està molt pressionat per no distanciar-se ni un mil·límetre del que marca la Unió Europea i els mercats internacionals, feien preveure que CiU podria tenir més oposició al carrer que al Parlament. Ara, també és veritat que les expectatives eren molt altes i que es pensava que un govern de CiU, molt legitimat a les urnes, amb mesos per preparar el terreny, perquè totes les enquestes indicaven que guanyaria la federació nacionalista, ho faria molt millor que el govern d'esquerres que va presidir José Montilla. El fet és que Mas, malgrat els seus problemes per triar les persones més convenients per formar Govern, pot haver comès algun error. Vist el que va succeir la passada setmana, amb importants protestes del personal sanitari, amb actuacions discutibles del conseller de Salut, Boi Ruiz, i del principal assessor en matèria sanitària, el doctor Miquel Vilardell, s'albira a l'horitzó una remodelació de govern, que podria coincidir amb les pròximes eleccions generals, per iniciar un nou cicle polític. Les primeres actuacions de Boi Ruiz, per exemple, no conviden a pensar que el conseller podrà tenir tota la confiança de Mas al llarg de la legislatura. Però el problema és també del president.

Boi Ruiz era, just abans de ser nomenat conseller, el president de la patronal de centres La Unió (Unió Catalana d'Hospitals). Tenia i té una posició clara a favor del copagament i és defensor dels centres concertats i privats. Res a dir, però és el millor indicat per dialogar ara amb els centres públics? No hi ha un excés en les seves declaracions públiques?

L'altre element que ha distorsionat la situació és l'assessor de Mas, el doctor Miquel Vilardell, que presideix un consell d'experts amb professionals del sector i que aconsella el Govern. Vilardell ha esclatat i ha rebutjat les retallades. Vilardell és president del Col·legi de Metges, i rep la pressió del sector, encara que el seu enuig pugui venir més per la seva condició de cap del servei de medicina interna de l'Hospital Vall d'Hebron, un dels centres afectats per les retallades. Es podrà dir que Vilardell també va ser assessor de l'anterior govern del tripartit. Però quan el van nomenar president de la comissió d'experts de sanitat, en el primer govern presidit per Pasqual Maragall, no era president del Col·legi de Metges, càrrec que va obtenir en les eleccions de la institució el febrer del 2010.

És una diferència important que Mas hauria d'haver tingut en compte. El Govern és a temps de reconduir les coses. I Mas de veure si les mateixes persones poden refer un inici complicat i desencertat. Perquè el que ningú rebutja és que s'ha de racionalitzar la despesa sanitària, tot i que es pot fer de diverses maneres.

stats