I si, la revenda rebenta la venda de les entrades del concurs?

Marc Maymó analitza la situació generada en fer-se pública la crida a comprar entrades per part dels Castellers de Vilafranca

Llegeixo al portal digital DiariCasteller.cat una suposada nota de premsa on hi diu, i cito textualment: “Els Castellers de Vilafranca demanen a tothom que compri entrades pel Concurs. La colla assumirà el cost de totes aquelles entrades que els castellers, socis i simpatitzants no vulguin”.

Posteriorment en el mateix mitjà es matisa el que havia de ser una comunicació interna i no una nota de premsa. En resum, els Castellers de Vilafranca demanen a tot el seu entorn, que el proper dimarts entri puntualment i massivament a la web on es posaran a la venta les entrades del concurs, i comprin totes les entrades possibles per posar-les a disposició de la colla. És una estratègia comprensible, i per descomptat totalment lícita, per tal de disposar del màxim nombre d'entrades per a l'afició de la colla. Tanmateix, un comunicat que  posa l'èmfasi en comprar unes entrades per, posteriorment, revendre-les (encara que sigui al mateix preu), fa de mal digerir.

Ara imagino un escenari totalment fictici, on l'èxit de l'empresa és tal que totes les entrades disponibles pel diumenge van a parar a mans de la colla. A partir d'aquí ens podríem trobar amb dues situacions:

La colla és capaç de revendre totes les entrades.
Tindríem molt probablement una grada monocromàtica, situació que, sincerament, faria el concurs molt menys interessant i avorrit. Malgrat tot cal reconèixer que s'aconseguiria un dels grans objectius de l'organització del certamen, calmar els ànims i evitar els desagradables xiulets que hem hagut de viure durant les últimes addicions del concurs.

La colla no és capaç de revendre totes les entrades.
Veuríem una part important de la grada plena, probablement monocromàtica també, i la resta de grada buida. En aquest cas, no només seria un concurs menys interessant si no que la imatge seria colpidorament trista. Això si, altre cop evitaríem els xiulets.

Els dos escenaris ficticis tenen coses en comú. Fora els xiulets i les situacions desagradables de la grada. Això ho podria comprar. Monopolització i revenda de entrades. Això no ho compro.

Però tothom tranquil, que evidentment res d'això passarà. Les entrades, com sempre, les comprarà gent diversa, uns seran afeccionats d'alguna colla i molts no ho seran de cap en concret però si dels castells en general. Veient les reaccions que s'han anat produint en diferents fòrums de discussió, el que passarà segur és que els xiulets tornaran a ser presents a les grades, tot plegat haurà ajudat més a revitalitzar-los que a evitar-los. Però si no fos així, si la ficció es tornés realitat, hauríem d'explicar que “La revenda rebenta la venda les entrades del concurs”. Segur que tot plegat es podria fer millor.