06/09/2011

Cameron investigarà la relació dels seus espies amb Gaddafi

2 min
Un combatent rebel fent broma davant del descobriment d'armament ocult pels gaddafistes en una fàbrica de Trípoli, ahir.

BARCELONA.Abdul Hakim Belhaj és avui un valor en alça entre els combatents que han lluitat els últims mesos per derrocar Muammar al-Gaddafi. Ha tingut una vida entregada a la lluita contra el règim i amb aquest objectiu va fundar als anys 90, amb altres activistes, un grup armat -d'inspiració islamista- per assassinar Gaddafi i propiciar-ne la caiguda. No se'n van sortir. Els serveis secrets dels EUA el van detenir a Tailàndia el 2004 i, després d'un brutal interrogatori -segons el seu relat- va ser transferit a Líbia, on el règim el va tancar a la sinistra presó d'Abu Salim.

Abdul Hakim Belhaj és avui un dels alts comandaments militars de l'exèrcit rebel, dels que va participar en la batalla per Trípoli. I el seu cas ha sortit a la llum enmig de la paperassa abandonada a la seu dels serveis secrets libis a Trípoli. En els documents es parla d'almenys set casos més semblants als de l'ara comandament rebel en què haurien tingut un paper destacat els serveis secrets nord-americans o britànics.

En vista d'aquestes revelacions, el primer ministre britànic, David Cameron, va actuar ahir amb rapidesa i va ordenar investigar si efectivament hi havia hagut connivència entre els seus serveis secrets i els libis, si realment els espies britànics havien participat en l'enviament de sospitosos de terrorisme islamista a Líbia per sotmetre'ls a interrogatoris en què es podria haver practicat la tortura.

Els laboristes es defensen

"La posició dels diferents governs britànics ha estat sempre la d'oposar-se a qualsevol mètode d'interrogatori amb tortura", va dir ahir el laborista Jack Straw, que era ministre d'afers estrangers en l'època en què s'acusa els serveis secrets britànics de cooperar amb Gaddafi. "Cap ministre pot saber tots els detalls del que fan les agències d'intel·ligència en cada moment", va assegurar Straw que va afirmar que veia amb bons ulls la iniciativa de Cameron d'investigar els vincles dels últims anys entre Trípoli i Londres.

Els rebels libis van mantenir ahir la pressió sobre un dels últims bastions del règim, la població de Beni Ualid, a l'interior del país, en la qual les negociacions per aconseguir una rendició pacífica es van trencar diumenge. Ahir es va saber que un altre dels homes de confiança de Gaddafi va fugir de Líbia cap a Níger. Es tracta de Mansour Daw, cap de les brigades de seguretat del mateix dictador que va arribar a la capital nigeriana acompanyat d'una quinzena més de persones.

stats