17/04/2013

Els EUA reviuen els fantasmes del terrorisme

3 min
MÀXIMA ALERTA
 Efectius de seguretat desplegats ahir a Penn Station, a Nova York, en l'operatiu per prevenir nous atemptats  als EUA.

Barcelona.Les dues bombes de Boston van fer reviure dilluns els fantasmes de l'11-S als Estats Units. El malson del terrorisme va retornar a la ment dels nord-americans després del primer atemptat amb víctimes des d'aquell brutal atac d'Al-Qaida -difícilment comparable amb cap altra acció- l'any 2001. La sensació de vulnerabilitat d'un país avesat a conviure amb una amenaça permanent i difusa es va accentuar encara més per la falta d'indicacions sobre l'autoria de l'acció. Ahir el president nord-americà, Barack Obama, va admetre que sobre la taula hi ha la hipòtesi que al darrere hi hagi el terrorisme internacional -Al-Qaida- o el terrorisme interior -l'extremisme ultra de grups o individus nord-americans.

La reacció d'Obama

El president respon amb cautela sense declarar cap guerra

Obama va sorprendre a tothom quan dilluns en la seva primera reacció va evitar el terme "atac terrorista". Ahir, quan ja feia gairebé 24 hores de les dues explosions, sí que va referir-s'hi com un "acte de terrorisme", que va definir com "cada vegada que s'utilitzen bombes contra civils innocents". Obama va deixar enrere la prudència i va avançar que al darrere hi podria haver un "grup" -amb una estructura més reivindicativa- o un "individu" -potser sense una ideologia tan definida-. El seu to no va tenir res a veure amb el del seu antecessor, George W. Bush, que va declarar la "guerra contra el terrorisme" després de l'11-S i va acusar els "enemics de la llibertat" de voler enfonsar els Estats Units.

L'ombra del terror

El primer atac terrorista amb víctimes des de l'11-S

L'atac de Boston acaba amb una dècada sense víctimes mortals als Estats Units després de l'11-S, sobretot gràcies a l'enduriment de les lleis contra el terrorisme, que al límit entre la llibertat i la seguretat han aconseguit frustrar tres accions terroristes. El dia de Nadal del 2009 un nigerià amb una bomba sota la roba va intentar fer volar un avió que anava de París a Detroit, però el giny va fallar. El 2010 un immigrant pakistanès va voler fer explotar un artefacte sense èxit a Times Square, el cor de Nova York. I el 2011 un ultra que defensava la superioritat de la raça blanca va posar una bomba -desactivada a temps- en una desfilada commemorativa del Dia de Martin Luther King.

Els atacs extremistes

El precedent de les bombes d'Atlanta és el més semblant

El juliol del 1996 un activista ultracatòlic va fer explotar una bomba que va matar dues persones i en va ferir dues més en plena celebració dels Jocs Olímpics a Atlanta. Com en el cas de Boston, és un atemptat que també va tenir com a objectiu una cita esportiva i l'artefacte es va fer explotar enmig d'una multitud. L'autor de l'acció va ser detingut el 2003 i condemnat a cadena perpètua. Un any abans, l'abril del 1995, els Estats Units van viure un dels pitjors atemptats terroristes de la seva història quan tres homes van fer volar les oficines federals d'Oklahoma City i van provocar 168 morts. Els autors de l'acció van actuar en represàlia de l'assalt de la policia per acabar amb el setge de la secta de Waco que va provocar 82 morts.

La psicosi de més accions

La Marató de Londres es farà tot i l'alerta mundial

L'atac a la Marató de Boston -una de les grans cites mundials dels corredors de fons- ha posat totes les mirades en la Marató de Londres, que es fa diumenge que ve. Les autoritats de Londres van confirmar ahir que la cita se celebrarà amb normalitat i es preveu que els 37.500 inscrits tinguin un record per a les víctimes de Boston. L'alerta de seguretat s'ha elevat als Estats Units i altres països occidentals i ahir hi va haver diferents alertes falses, per paquets sospitosos, als aeroports de Boston i Nova York.

stats