REFERÈNDUM ESCOCÈS
Misc 12/07/2013

Londres vol mantenir una base naval a Escòcia

Es declararà territori britànic en cas que guanyi el sí a la independència el 2014

i
Marc Vidal
2 min

BarcelonaNo és una base naval qualsevol. Hi reposen els quatre submarins atòmics que són la nineta dels ulls de l'exèrcit britànic. Aquesta herència de la Guerra Freda està estacionada a l'oest d'Escòcia, al fiord de Clyde, a una quarantena de quilòmetres de Glasgow. El debat sobre quin serà el seu futur si els escocesos opten per la independència al referèndum previst per a l'any que ve fa temps que està obert. I ahir el diari The Guardian va apuntar una opció que ningú no havia formulat fins ara. Es tractaria de declarar la base naval territori britànic, de manera que Londres en mantindria la sobirania.

Tot i que, segons el rotatiu, el ministeri de Defensa treballa oficialment amb només una opció -que Escòcia continuarà sent part del Regne Unit després del referèndum-, alts càrrecs del departament van reconèixer que es prepara un pla de contingència per si els escocesos opten per la secessió. Aquest pla passaria per declarar la base naval territori britànic seguint el model que ja es va fer servir a Xipre quan aquesta illa va assolir la independència.

Segons aquesta informació, el cost de desmantellar la instal·lació -calculat en 24.000 milions d'euros- i el temps necessari per fer-ho -uns vint anys- aconsellen al govern britànic buscar fórmules alternatives i, en cas que triomfi la independència el 2014, Londres plantejaria aquesta possibilitat a Edimburg. Però ahir Downing Street va desestimar la idea amb l'argument que no era "ni creïble ni sensata" i va assegurar que ni el ministre de Defensa ni el primer ministre avalarien una decisió com aquesta.

Les intencions apuntades pel ministeri de Defensa britànic van fer saltar d'ira els independentistes escocesos. La vice primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va qualificar la idea, en unes declaracions a la BBC, d'"intent escandalós d'intimidació". "No veig manera de fer-ho possible sense l'acord del govern escocès i puc dir en nom del meu partit que l'acord és impossible. El programa nuclear és el passat d'Escòcia, aquestes armes són immorals i no les necessitem", va assegurar Sturgeon.

Un escenari impensable

"No hi ha cap possibilitat que l'SNP accepti una negociació que impliqui el manteniment del programa nuclear a Escòcia", va apuntar ahir el periodista escocès Niall O'Gallagher. "Aquesta és una línia vermella per al govern escocès, que defensa històricament el trasllat de la base nuclear fora del seu territori", va concloure.

Traslladar les armes atòmiques fora d'Escòcia és efectivament una de les principals reivindicacions de l'independentista Partit Nacional Escocès (SNP), que, tot i els seus orígens pacifistes, va arribar a acceptar -fa pocs mesos- que una Escòcia independent s'integraria a l'OTAN amb la condició que ho faria sense les armes nuclears instal·lades actualment al fiord de Clyde.

El suport a la independència d'Escòcia continua estable al voltant del 30% de l'electorat -segons les últimes enquestes-, mentre que els contraris a la secessió es mantenen dins d'un forquilla que va del 45% al 60%. Però els independentistes creuen que encara hi ha temps de marge -més d'un any- per capgirar la tendència.

stats