Publicitat
Publicitat

PROCÉS SOBIRANISTA

Salmond: "Cap país està tan preparat com Escòcia"

La futura moneda, el flanc d'atac dels contraris al trencament del Regne Unit

Ni espectaculars paisatges de la selva tropical, ni de l'Àrtic congelat, ni de l'espai sideral. Al cinema IMAX de Glasgow avui la programació serà la independència d'Escòcia. I és que aquest emblemàtic edifici a la riba del Clyde ha estat el lloc escollit pel govern escocès per presentar el seu argumentari independentista. Un llibre blanc de 670 pàgines que explicarà el com i el perquè de la creació d'un nou estat si triomfa el sí al referèndum d'independència del 18 de setembre del 2014.

La d'avui és una esperada posada en escena dels independentistes escocesos. El tret de sortida definitiu a una campanya que es mou des de fa mesos entre els retrets, les suposicions i la por que infonen els partidaris de mantenir intacte el Regne Unit. Són una gran majoria, segons les enquestes, però ningú s'atreveix a cantar victòria.

"Que encara no tinguem un gran suport popular ens beneficia", assegurava ahir David Settle, un activista de la campanya del sí. "Si ja ho tinguéssim tot guanyat, la confiança ens podria jugar una mala passada", reflexionava. "El gran problema és que minuts després de fer públic el llibre blanc, la campanya del no dirà que és irreal, que tot és una invenció", lamentava Lesley Joyce, que també fa campanya per la independència.

Però ahir -un any després de l'acord amb Londres per convocar el referèndum- continuava sent una missió impossible topar pels carrers d'Edimburg amb el fervor independentista. Més enllà d'alguns edificis oficials, costava de trobar cap bandera escocesa als balcons i només se'n veia una fent de cortina darrere una discreta finestra al centre de la ciutat.

La lliura, ser o no ser

Que no hi hagi un clam social perceptible no vol dir que el debat no sigui viu. Els partidaris de mantenir Escòcia dins del Regne Unit han llançat una ofensiva aquests últims dies per la qüestió de la moneda, que el govern escocès vol que continuï sent la lliura. "Deixar el Regne Unit significa deixar la lliura. Així que vull veure en el llibre blanc quin és el pla B del govern escocès en aquest capítol", va sentenciar ahir Alistair Carmichael, ministre per Escòcia del Regne Unit.

"El llibre blanc exposarà que cap país està tan ben preparat com Escòcia per ser independent. Les nostres finances tenen més bona salut que les britàniques. Aquí hem recaptat més impostos per habitant que tot el Regne Unit en cada un dels últims 30 anys", va assegurar ahir el primer ministre escocès, Alex Salmond, sense voler entrar en la qüestió de la moneda. Un dossier que, com tants d'altres, s'haurà de negociar amb Londres si s'imposa el sí el 2014. I ningú sap què en pot sortir, d'aquestes hipotètiques converses.

Però el govern escocès insisteix: "El document aclarirà totes les qüestions sobre el procés cap a la independència i la viabilitat del nou estat", va assegurar ahir la vice primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon. "La gran incògnita del llibre blanc és que no acabi obrint més interrogants dels que suposadament vol tancar", va replicar ahir a l'ARA Stuart Mackinnon des de la Federació de Petites Empreses d'Escòcia. "Com a federació no tenim una posició comuna -va explicar- i estem tan dividits internament com ho està la societat escocesa", va afirmar. "Els propietaris de petites empreses votaran com a això, com a empresaris, però també com a ciutadans. I ja veurem què passa. Nosaltres no volem imposar res com a col·lectiu", va concloure.

Ahir les televisions escoceses escalfaven motors per a la presentació, amb imatges de la impremta on es treballava en la primera edició -20.000 exemplars- del llibre blanc. I un analista polític advertia del risc que la publicació fos una operació mediàtica sense un impacte real al carrer. "Qui es llegeix el manual d'instruccions d'un cotxe abans de conduir?", es va preguntar.

El llibre blanc, el tret de sortida definitiu per a la campanya

Per què un llibre blanc?

L'independentista Partit Nacional Escocès (SNP) fa temps que treballa en la redacció d'aquest argumentari. Es vol que els votants tinguin un full de ruta fins a la independència i sàpiguen com funcionarà, es finançarà i es relacionarà amb el món el nou estat.

Què s'espera que exposi?

En les 670 pàgines s'espera que es fixi com encararà el nou estat qüestions com els impostos, les pensions, la defensa i la integració a la UE i a l'OTAN. El capítol final estarà dedicat a respondre a preguntes concretes que han fet arribar institucions i ciutadans.

Quan serà el referèndum?

El compte enrere per al referèndum acaba de superar els 300 dies. Serà el 18 de setembre del 2014 quan la pregunta "¿Escòcia hauria de ser un país independent?" se sotmetrà a les urnes. Si guanya el sí, el nou estat proclamarà la independència el 24 de març del 2016.