24/07/2011

Xoc a Noruega per la violència ultra

3 min
Xoc a Noruega per la violència ultra

BARCELONA.Noruega ha descobert que del paradís a l'infern només hi ha un pas. Una doble acció macabra d'un home d'ideologia ultra va fer despertar un país idíl·lic del seu somni. Rifle en mà, després d'haver fet saltar pels aires les oficines governamentals al centre d'Oslo, Anders Behring Breivik, de 32 anys i sense antecedents policials, va obrir foc indiscriminadament contra els centenars d'assistents a una acampada jove en un llac prop de la capital.

L'abast real de la doble tragèdia no es va saber fins ahir, quan el balanç va augmentar, dramàticament, fins als 85 morts només de resultes del tiroteig a l'illa, als quals s'han d'afegir els 7 morts provocats per l'explosió d'un cotxe bomba a la capital. En total, 92 morts. La gran majoria adolescents. I les autoritats continuaven ahir la recerca de més cadàvers al fons del llac o entre la runa de les oficines governamentals. Encara hi ha sis desapareguts.

La doble acció va començar a primera hora de la tarda, quan l'atacant va fer esclatar un cotxe amb 500 quilos d'explosius aparcat davant de les oficines del govern. L'artefacte l'hauria fabricat ell mateix amb tones de fertilitzant que havia adquirit, sense aixecar sospites, per a una explotació agrària llogada feia pocs mesos.

Amb l'explosió, el caos es va apoderar del centre de la ciutat i, enmig de la confusió, Anders Behring Breivik va agafar el seu vehicle i va recórrer els 30 quilòmetres que separen la capital de la petita illa d'Utoya, un esclat de verdor enmig d'un llac paradisíac.

Un parell d'hores després ja era a lloc i va embarcar cap a l'illa vestit amb un uniforme de policia. Alguns testimonis relaten que hi va anar amb l'excusa que es tractava de reforçar la seguretat a l'acampada després de l'explosió d'Oslo, però un cop allà va començar a disparar indiscriminadament contra els 600 joves, d'entre 14 i 18 anys, que participaven a l'acampada anual del Partit Laborista.

D'un grup de 40, en van quedar 5

"Us mataré a tots", expliquen alguns dels supervivents que els va dir mentre disparava tothom qui veia i rematava les primeres víctimes, que ja havien caigut a terra. "Érem un grup de 40 dels quals només vam quedar vius 5", va explicar horroritzat un altre jove que va viure l'episodi.

"Va ser un caos absolut. Tothom corria i cridava. Correu per la vostra vida!, deien", va relatar a la BBC Adrian Pracon, un altre supervivent, "i se sentien crits i més trets". Els joves es van dispersar a la desesperada i van començar a alertar la policia, desbordada per l'explosió d'Oslo, del que estava passant al campament de l'illa d'Utoya.

Tots es van jugar la vida amagats on podien, esgotant la imaginació per no ser vistos i salvar-se. Als edificis de serveis, parapetats dins les habitacions amb matalassos, al bosc entre els arbres, als forats de les roques... tot s'hi va valdre. Altres van optar per llençar-se a l'aigua gèlida amb la intenció d'arribar a la costa, però la distància que hi havia va acabar fent que tornessin.

El malson va durar una hora i mitja en què, de la policia, no se'n va veure ni rastre. Els responsables de les forces de seguretat van admetre ahir que estaven abocats a l'explosió d'Oslo i no van poder atendre l'auxili llançat des d'Utoya. "El principal problema va ser aconseguir una embarcació per arribar a l'illa", va reconèixer un portaveu policial. I quan van tenir la barca, un equip d'operacions especials de les forces de seguretat va atracar a l'illa a la captura de l'agressor. En veure'l, li van cridar l'alto, va llançar l'armament que portava al terra i es va entregar sense oposar resistència.

L'atacant admet les acusacions

Ahir a la nit, l'advocat de l'atacant , que es mostrava a internet com a simpatitzant dels moviments ultres contraris a la immigració i a l'islam, va assegurar que el seu client s'havia confessat autor del doble atac que va justificar amb l'argument que van ser accions "atroces" però "necessàries". La policia no va descartar ahir que l'agressor, que afronta una pena de 21 anys de presó, actués amb algun còmplice.

stats