PROCÉS SOBIRANISTA
Misc 01/12/2013

Els empresaris escocesos, neutrals sobre la independència

Molts veuen la incertesa però també les oportunitats

i
Marc Vidal
2 min

BarcelonaUna economia alimentada pel sector energètic -bàsicament el petroli i el gas- amb una majoria de petites i mitjanes empreses que tenen el Regne Unit com el seu principal mercat. Aquesta és la telegràfica radiografia del món empresarial escocès, que aquesta setmana s'ha llançat, com molts ciutadans, sobre l'argumentari proindependentista del govern d'Edimburg.

Ho han fet a la recerca de respostes a qüestions tan fonamentals per a ells com quina serà la moneda, què passarà amb el mercat únic i com es finançarà el nou estat escocès que podria sorgir del referèndum d'independència del 2014. I s'han trobat que bona part d'aquestes qüestions només es resoldran després d'una futura negociació amb Londres o Brussel·les, segons correspongui.

"Els empresaris entenen que no es poden respondre a totes les qüestions, ja que moltes depenen de converses que no han començat. Però els polítics han de ser honestos i no donar per fet que la lliura continuarà sent la moneda quan en realitat no ho sap ningú", explica Garry Clark, des de l'associació escocesa de cambres de comerç, que evita, com a entitat, prendre partit pel sí o el no.

Neutralitat absoluta

"Les petites i mitjanes empreses no voten en bloc i les evidències apunten que estan tan dividides com ho està l'electorat. Els homes de negocis votaran com a empresaris i com a ciutadans, i cadascú haurà de resoldre el seu dilema personal, potser contradictori", explica Stuart Mackinnon, de la Federació de Petites Empreses, una organització que també es guia per la neutralitat. "Nosaltres com a entitat no prenem partit, preferim informar en lloc d'instruir sobre el sentit del vot", diu Mackinnon.

Amb la possibilitat de quedar-se fora de la UE i sense la lliura, la incertesa és màxima per al món empresarial, però això no espanta a tothom, al contrari. "Els homes de negoci tracten cada dia amb la incertesa i, passi el que passi, miraran les oportunitats que se'ls obren", pronostica Garry Clark.

"Als empresaris no els agrada la perspectiva d'haver de canviar de moneda o afrontar nous impostos -explica el periodista Iain Macwhirter-. Però van aprendre la lliçó del referèndum per l'autonomia del 1997, en què van fer una bel·ligerant campanya en contra i van perdre. Ara s'han adonat que això no ajuda i eviten al màxim, tot i algunes excepcions, involucrar-se en política".

També hi ha rics independentistes

Jim McColl, l'artífex del creixement de l'empresa d'enginyeria Clyde Blowers, és un dels homes més rics -i influents en l'àmbit econòmic- d'Escòcia. I l'any passat es va declarar independentista amb l'argument que la falta de poders econòmics "està escanyant Escòcia". També Brian Souter, fundador de l'empresa de transport Stagecoach Group i una de les fortunes escoceses, ha finançat els independentistes escocesos.

stats