ROBATORI MILIONARI
Misc 30/07/2013

Un sol lladre s'endú 100 milions d'euros en joies a Canes

La Costa Blava pateix el robatori més important que s'ha fet mai a França

i
Marc Vidal
3 min

Barcelona.Ja es considera el robatori més important de la història a França. Un lladre sol, armat amb una pistola, va irrompre diumenge a plena llum del dia en un hotel de gran luxe a Canes i es va endur joies per valor de 103 milions d'euros, segons els investigadors.

Tot va passar en qüestió de segons. L'home va entrar a l'Hotel Carlton a quarts de dotze del migdia per un finestral -que teòricament estava tancat- i es va plantar en una exposició de joies que portava el suggerent títol de Diamants extraordinaris .

Amb vestit fosc, guants, barret i la cara mig amagada per un fulard, l'home va amenaçar amb una pistola automàtica tres agents de seguretat, dos venedors i un encarregat de la firma que organitzava la mostra abans de fugir ràpidament amb el botí. "No hi va haver cap mena de violència", van assegurar ahir els investigadors del cas.

Tot i que durant la fugida en va perdre algunes, en total va aconseguir endur-se 72 peces -34 de les quals d'un valor excepcional- entre joies, rellotges i pedres precioses que formaven part de l'exposició, organitzada cada estiu a la Costa Blava per la firma de joieria del milionari israelià d'origen rus Lev Leviev, que va obrir la seva primera botiga l'any 2006 a Londres.

La mostra es feia en una sala de l'hotel amb vistes a l'exterior, davant del passeig de la Croisette, a tocar del mar. S'havia obert el 20 de juliol i es preveia que tingués aquesta ubicació fins al 30 d'agost. En el moment del robatori l'exposició encara no havia obert al públic i els empleats sembla que estaven dipositant les peces a les vitrines.

Moltes incògnites

Una de les primeres incògnites que haurà de resoldre la investigació és si l'home va actuar sol o si va rebre l'ajuda d'un còmplice. Per això s'estan estudiant les gravacions de les càmeres de seguretat de l'establiment i altres imatges dels voltants de l'hotel.

També s'ha obert un interrogant sobre la facilitat d'accés des de l'exterior a l'exposició i si aquesta circumstància hauria afavorit el cop. De fet, l'home va accedir-hi per un finestral -que no se sap com és que estava obert o com va aconseguir obrir-lo- i va fugir per un altre que s'obria des de dins. El lladre va evitar així la porta principal de l'hotel, que era l'accés previst per anar a la mostra.

La psicosi de robatoris de joies es va fent cada cop més gran a la Costa Blava, on s'han registrat tres cops -tot i que no tan importants com el de diumenge- en menys de tres mesos. La firma de joieria De Grisogno va denunciar al maig, durant el Festival de Cinema de Canes, la sostracció d'un collar valorat en 2 milions d'euros durant una festa privada al cap d'Antíbol. Poques setmanes abans, un lot de joies de la firma Chopard, valorat en 1 milió d'euros, va desaparèixer de l'habitació d'un hotel de Canes.

El cop més important de França

El robatori de diumenge es converteix en el de més valor que s'ha registrat mai a França i en un dels més importants del món. L'altre cop sonat va ser l'any 2008 a la joieria Harry Winston, situada a la luxosa avinguda Montaigne de París. Quatre homes van aconseguir un botí estimat en 85 milions d'euros en només un quart d'hora. Van ser detinguts pocs mesos després i el 80% de les joies robades es van recuperar.

A Bèlgica, l'any 2003, uns lladres es van endur del Centre del Diamant d'Anvers peces per valor de més de 100 milions d'euros sense que es disparés cap alarma, un robatori considerat -almenys fins diumenge- el més important de la història a tot el món.

stats