REFERÈNDUM 2014
Misc 28/11/2013

La guerra de xifres esclata a Escòcia

Els unionistes qüestionen la viabilitat econòmica i la pertinença a la UE d'un estat independent

i
Marc Vidal
3 min

Enviat especial a EdimburgEls unionistes van declarar ahir oficialment la guerra dels números en la campanya pel referèndum sobre la independència d'Escòcia. L'endemà de la presentació de l'argumentari oficial del govern escocès per constituir un nou estat, la plataforma Better Togheter -que aplega els partidaris de mantenir l'actual statu quo - va criticar amb duresa el document, que van qualificar d'incomplet i inexacte. I va atacar dos dels flancs més dèbils d'una futura Escòcia independent: la viabilitat econòmica i la pertinença a la UE.

Alistair Darling, exministre de Finances del Regne Unit i cara visible d'aquesta plataforma unionista, va convocar la premsa a Edimburg per lamentar que els números inclosos en el llibre blanc del govern escocès "no s'aguantin ni deu minuts després de llegir-los". "De les 670 pàgines del document, els nacionalistes només han dedicat una pàgina a la viabilitat econòmica del nou estat i amb les xifres més optimistes que tenien", va reclamar.

Segons la campanya del no, la futura Escòcia independent no serà viable, ja que la seva principal font de riquesa -el petroli i el gas del mar del Nord- s'acabarà esgotant. "L'última setmana el preu del petroli ha fluctuat 10 dòlars i la perspectiva del que pot passar en el futur, només cal mirar els reptes que planteja el fracking , ningú la sap. No es pot treballar només amb l'escenari més favorable", va lamentar Darling.

L'altre front de batalla dels unionistes és la pertinença a la UE. El llibre blanc proposa una ràpida negociació amb Brussel·les -d'un màxim de 18 mesos- i que, de facto , Escòcia no surti de la Unió Europea sinó que passi d'estar-hi en el marc del Regne Unit a estar-hi com a estat independent després d'un procediment simplificat de revisió dels tractats.

El veto europeu

Alistair Darling va recórrer a la seva experiència per recordar: "Qualsevol dels països europeus pot vetar l'entrada d'Escòcia a la UE, i aleshores què? Jo mateix m'he assegut molts anys amb els meus col·legues europeus i, creguin-me, mai se sap com s'acaba una negociació". "Qualsevol podria posar problemes a l'entrada d'Escòcia, encara que només sigui per les quotes pesqueres!", va advertir aquest exministre del govern britànic.

Però aliens a les crítiques, els independentistes van viure ahir una jornada de ressaca després de la presentació del seu argumentari dimarts a Glasgow, i el primer ministre escocès, Alex Salmond, el va defensar en una agitada sessió al Parlament d'Edimburg. Salmond va reptar els unionistes a presentar la seva alternativa a la independència i va assegurar que si en el referèndum del 2014 guanyava l'opció de quedar-se com ara, Escòcia afrontarà les "retallades més severes de la història". "La política consisteix a triar i la tria de l'any que ve serà entre una nova societat o el futur de Better Together que molts escocesos veuen que no existeix", va sentenciar Salmond al Parlament escocès.

L'oposició va criticar que el pla independentista de convertir l'educació infantil en universal a la nova Escòcia es podria fer efectiu ara mateix, sense esperar a constituir un estat, ja que Edimburg té competències plenes en aquesta qüestió. I van qualificar d'irreal el calendari per negociar amb Brussel·les l'accés a la UE del nou estat, ja que primer s'haurà de tancar la negociació amb Londres i després obrir les converses amb els socis europeus que, segons l'exemple dels últims països que han firmat el tractat d'adhesió europeu, han durat, de mitjana, vuit anys.

La premsa unionista es burla de Salmond

A Escòcia la notícia era una i ahir tots els diaris coincidien a posar el primer ministre escocès, Alex Salmond, i el seu llibre blanc en portada. Els diaris que simpatitzen amb els unionistes apel·laven al discurs de la por i es burlaven del líder escocès. Dialy Record , que dóna suport a la campanya Better Together, ressaltava a la portada que Salmond s'oblidava de parlar d'"A quin preu" podria implementar el "llibre blanc". Scottish Daily Mail recorria al discurs de la por i qualificava de "desastre segur" el model d'estat presentat per Salmond. A més, dibuixava el líder escocès vestit de Braveheart i el titllava de "Gran simulador".

The Sun , amb el seu singular estil, es distanciava de tots i feia una portada de cine en què parodiava la pel·lícula Retorn al futur i Salmond apareixia retratat com a Michael Fox. A l'interior carregava les tintes contra l'independentisme. Al costat independentista Scotsman titulava: "El futur d'Escòcia? El govern presenta el seu pla per mostrar com funcionaria una Escòcia independent".

stats