28/09/2011

'Gratin' intel·lectual

2 min

La cultura francesa ha aportat, és difícil negar-ho, grans coses a la humanitat. Podríem citar l'invent de la guillotina, sense anar més lluny, i tot el que la va envoltar: declaracions universals dels drets humans i abolició de l'Antic Règim, entre altres minúcies. Però, ai!, també és la responsable d'una gastronomia que abusa d'un element greixós i brillant: la mantega. Allò que, en el seu punt just, és d'agrair, quan abunda i sobreïx, ho converteix tot -el menjar, o el discurs intel·lectual- en un gratin enfarfegat i indigerible.

Encara que no ho sembli, estem parlant de Gilles Lipovetsky, un sociòleg brillant i optimista, i d'Hervé Juvin, un economista amb ínfules de narrador transcendent, i pessimista. Dues visions del món, cent pàgines per a cadascuna, i quinze més de transcripció d'un debat que va tenir lloc al Collège de Philosophie entre l'any 2008 i el 2009. Lipovetsky recupera el concepte de cultura-món que havia exposat al seu llibre anterior: la racionalitat, l'eficàcia i la individualitat són els valors que Occident està exportant, de manera inexorable, a la resta del planeta, cosa que el converteix en un lloc més homogeni i més heterogeni a la vegada. Per molta islamització del món àrab que ens vulguin vendre, és més profunda la modernització de la societat que hi té lloc. Cal dir que haver escrit això abans de la Primavera Àrab d'aquest any té molt de mèrit.

A l'extrem oposat, Juvin veu el got mig buit: el món va cap a la uniformització total, la cultura ha mort, les persones no tenen referents, ni fe, ni arrels, l'escassetat de béns materials truca a la porta, i la desaparició dels mitjans de comunicació de masses, i la seva substitució per internet, lluny d'aportar pluralitat, només fa que s'aguditzin els extremismes. ¿Occident és encara el model per a la resta de societats i cultures del món, que no aspiren a res més que a assemblar-s'hi? ¿O ja està en franca decadència, i serà substituït per alguna cosa que encara no sabem com serà? Tot i la prosa d'Hervé Juvin, tot i els hiperraonaments de Gilles Lipovetsky, el llibre planteja, raona, dubta i contraposa postures: ¿funciona com a instrument per al debat ?

stats