Estat de Decepció

"ALGUN MINISTERI no s'ha adonat que Balears és Espanya". La declaració d'independència inversa, d'un Estat que es desprèn de les illes via pressupostària, la va pronunciar el conseller econòmic Joaquín García. Independència no pel camí d'anada, és clar, sinó pel de tornada. Balears aporta més que ningú i mereix el tracte d'ajuda humanitària, el 0,8% de les inversions estatals previstes per al proper any. Rebrem 66 euros per habitant, 202 per sota de la mitjana estatal. A la web del Govern ni un retret, ni una menció. A la web del PP, tampoc. Bé, aquí no s'ha penjat una opinió des de maig de l'any passat. L'espai principal de la web del Govern l'ocupava ahir una foto del president celebrant els 20 anys d'una gran superfície plena de productes que cada vegada costa més portar al carret de la compra. "No complirem les disposicions addicionals dels Estatuts. No hi ha diners ", anuncia sense immutar-se el ministre Montoro, més eficient arreglant el Cens de Residents Absents de Formentera per a Matas que l'economia espanyola. No hi ha doblers perquè no es recapta, i no recapta perquè no es consumeix, i no es consumeix perquè no hi ha doblers. I en aquest bucle seguim fins a la mort per inanició. Traient-nos el pa de la boca per seguir alimentant banquets financers d'una banca que no es cansa de repetir que aviat començarà a fluir el crèdit al pur estil Rajoy, amb la seva lletania que la pitjor part ha passat i que aviat veurem la remuntada.

ESPANYA SAQUEJA BALEARS i el president planteja al Parlament que no som Països Catalans. Algú hauria de reconfigurar la brúixola de l'home que ens converteix en les Illes Inexistents. Es posa les mans al cap perquè a Catalunya hi ha catalans preocupats pels atacs al català. Preferiríem que portés les mans a la butxaca de tots per apedaçar el descosit que ens dessagna. Però El Bauzillo està tan ocupat amb la seva croada lingüística que descuida la mare de totes les polítiques, el pressupost. "Estem decebuts", va admetre la portaveu de l'Executiu, Núria Riera, preparant el terreny per vendre en la seva pròxima compareixença les quincalles de quatre esmenes amb les quals intentaran convèncer-nos que "Madrid ha estat sensible a l'esforç de les Balears". Vivim en un Estat de Decepció, amb un Govern que ni veu els problemes ni escolta el carrer ni parla del que ens preocupa de veritat. La bufetada pressupostària arriba després d'una remodelació del Govern que va desdoblar la cartera econòmica. L'àrea que abans gestionava Eugenio Aguiló es va encomanar a dos consellers, Joaquín García, que s'ocupa d'Economia i Competitivitat, i Vicent Marí, encarregat d'Hisenda i Pressupostos. Resultat: Bauzá engrandeix la cartera i Rajoy li redueix les partides. Quin negoci!

L'ESTAT DE DECEPCIÓ es combat des del verd esperança. Quan a Cañellas li retreien que el votaven els hotelers, ell feia recompte dels seus vots i reponia que a Balears no hi havia tants hotelers. El Bauzillo comet el mateix error en identificar més de 100.000 manifestants amb "radicals catalanistes". Ara està preocupat, intentant desmuntar des del Consolat de Mar la manifestació blava de l'ala més radical del Cercle Balear per evitar odioses comparatives que concloguin que tots els que no han sortir al carrer estan contra el TIL. I mentre el president lluita contra els seus propis dimonis, els nostres trens volen cap a altres territoris.