Portada 19/10/2014

Fundació Balears Repulsa

3 min
Fundació Balears Repulsa

A SET MESOS DE LES ELECCIONS i després d’una legislatura marcada per la crisi i el dogma de l’austeritat i l’aprimament públic, el president Bauzá anuncia la creació d’una fundació que sí ens podem permetre, Impulsa Balears. Per les condicions de la seva gestació, l’hauríem de rebatejar com Balears Repulsa, perquè conté tots els elements d’una gran presa de pèl que acabarem pagant entre tots per a major glòria propagandística d’un president aïllat i urgit de suports. Passem als fets. En una reunió ordinària de tots els sectors de la CAEB celebrada l’última setmana de setembre, es va incloure un punt en l’ordre del dia que immediatament va despertar suspicàcies entre bona part dels representants empresarials allà congregats. Arribat el punt en qüestió, va prendre la paraula la gerent de la Federació Hotelera, Inma de Benito, per defensar la participació de la gran patronal en un nou projecte que ajudaria a transitar cap a una economia intel·ligent. Segons va exposar, era una iniciativa de la qual s’estava parlant amb el Govern, però encara en fase de gestació. Va explicar que hi havia iniciatives similars a tot Europa, al País Basc, a Catalunya... i que era el camí a seguir per aprofitar i compartir el coneixement i evolucionar cap a una economia de futur. Les cares i gestos de lliçó escoltada una i mil vegades van començar a torçar-se quan va concretar el seu finançament. El Govern posaria 60.000 euros i la CAEB, 180.000. A més, es convidaria un grup d’empresaris, entre 20 i 50, a participar-hi amb aportacions de 12.000 euros cada dos anys. Amb aquests diners, es contractarien dues o tres persones que farien estudis i dinamitzarien el camí del canvi.

DAVANT ELS DUBTES plantejats per alguns dels presents sobre la voluminosa injecció d’una entitat que per quotes ingressa 200.000 euros anuals, es va assegurar que la Comunitat Autònoma i la gran patronal només farien l’aportació inicial i mai més no hi posarien fons, ja que serien els empresaris qui sostindrien la fundació, amb renovació de finançadors cada dos anys. Aquí les cares eren ja tot un poema. Hi va haver veus que van reclamar més informació sobre la viabilitat i utilitat de la fundació, però des de l’executiva de la patronal es va negar tota dilació i es va instar a la votació immediata amb l’argument que era en l’ordre del dia.

LA PROPOSTA, cuinada als fogons del sector hoteler, va tirar endavant per una majoria ajustadíssima, ja que molts no ho van veure clar i se’n van abstenir. Fins i tot hi va haver un parell de vots en contra. Una situació mai vista a la casa de la gran patronal amb un president del PP amb dificultats. De Benito, amb Aurelio Vázquez d’escuder, va aconseguir amb prou feines tirar endavant el suport a una iniciativa que mai no hauria secundat en aquestes condicions cap dels presents per als seus negocis particulars. Allà no es va mostrar un paper, ni tan sols una proposta d’estatuts. Dos dies després d’aquest conclave, 26 de setembre, Bauzá va signar un decret per delegar en el conseller d’Economia les funcions corresponents a la condició de membre del comitè executiu de la Fundació Impulsa Balears. El decret va entrar en vigor després de la seva publicació al Butlletí Oficial, el passat 2 d’octubre. En el temps rècord d’una setmana, es va llançar la misteriosa fundació que té l’hercúlia missió de transformar l’economia balear i menysprea les aportacions de sindicats, col·legis professionals, universitat... A la roda de premsa de presentació, ni tan sols es va concretar cap aportació d’empresaris. Molta pressa, molts nervis, molt sectarisme, molta aparença i poca intel·ligència. Així només s’impulsa el fracàs.

stats