Obligada a sumar Calvo

A poc més d’un any de les eleccions, els socialistes balears compten almenys amb un avantatge sobre els populars: ja tenen candidata autonòmica. No només això, la dreta està ara mateix trasbalsada per la deriva de José Ramón Bauzá i el seu onanisme polític. A més de crispació al carrer pel radicalisme de la seva acció de govern i el seu estil d’ ordeno i mando, ha creat una atmosfera irrespirable a les seves pròpies files, on una reunió de dos, sense mediació de la seva guàrdia pretoriana, té la consideració d’alta traïció. Acabant amb els propis, mai es guanya els altres. Aquesta lliçó, que pot costar un disgust a Bauzá, s’ha d’aplicar en aquestes hores felices Francina Armengol si no vol perdre l’actiu d’haver aclarit amb tanta antelació la incògnita del cap de llista que tants maldecaps està donant ara mateix al PP. Pot estar satisfeta perquè la participació ha estat elevada i ha guanyat, però no pot perdre de vista l’escàs marge de la seva victòria. Que 6 de cada 10 hagin optat per la seva papereta i 4 per la de Calvo obliga la inquera a esforçar-se per crear un ampli espai d’intersecció, on convergeixin les dues faccions. De la mateixa manera, Calvo ha d’assumir el resultat i contribuir, des de la lleialtat, a la construcció d’aquest espai comú. Els debats de primàries no han evidenciat una gran distància entre les propostes i, en principi, no sembla difícil consensuar un projecte socialista inclusiu, on prevalguin les millors idees, vinguin d’on vinguin. En la compareixença davant els mitjans de comunicació, ahir es va parlar de col·laboració. Ara cal que les paraules es tradueixin en fets. I ho veurem aviat, en la preparació de les eleccions europees, on ja de per si no solen abundar l’entusiasme i l’entrega per part dels líders locals a l’hora de secundar actes.

L’anàlisi territorial de l’escrutini mostra que Armengol s’ha imposat amb claredat a Eivissa i Formentera, que ha guanyat per la mínima a Mallorca i que ha perdut a Menorca, l’illa amb més índex de participació. Malgrat la seva derrota, Calvo ha aconseguit atreure el vot més urbà , imposant-se a Palma i a la zona metropolitana, i en alguns pobles importants. Aquest aval li permet sortir airosa del procés i mantenir sense desgast la seva posició de portaveu a l’Ajuntament de Palma, davant de la bancada popular. També surt reforçada en clau de partit, ja que difícilment podrà ser substituïda com a cap de llista quan té el suport de la majories. Una altra cosa és que vulgui repetir. Finalment, la victòria en municipis com Llucamjor, Santanyí, Son Servera, Esporles i Felanitx permet a Calvo trencar amb aquest tòpic de política urbanita i allunyada dels pobles que alguns li adjudiquen.

Armengol ha guanyat per la mínima, però ha guanyat. És, a més, la secretària general del partit per decisió dels militants, una posició que li permet conduir des d’una posició de més força les regnes del partit. Durant la campanya ha anunciat que derogarà el TIL i que aprovarà un impost mediambiental, postulats que sens dubte facilitaran l’acord amb MÉS en cas que les urnes tornin a donar l’opció d’un pacte progressista.