Opinió 08/09/2013

Tardança no casual i abús de poder

3 min
Veient The act of killing, sobre líders que posen la democràcia al servei del seu dogma, comences a veure Rafael Perera com un perillós antisistema.

NO SÉ QUAN TRIGA VOSTÈ a obrir el maleter del cotxe quan els agents de trànsit, per mor de cobrir estadístiques, el paren en un control rutinari, però sense por d'equivocar-me puc afirmar que la majoria complim amb l'ordre en qüestió de segons. La distància entre el seient del conductor i la ranura de la clau o la del botó automàtic del portaequipatges se salva amb bastants menys miraments i més celeritat que la dels responsables de l'Agència Tributària amb determinats requeriments de l'autoritat judicial davant indicis delictius. Ha passat un llarg estiu i el jutge Castro segueix esperant els informes sobre les operacions amb tercers de la infanta Cristina que li permetran dilucidar si hi ha o no blanqueig de capitals en la seva conducta. Sembla que s'ha aixecat un vent llevantí i, entre les tecles de l'ordinador i la mà del funcionari executor de l'ordre, han sorgit algunes turbulències que impedeixen un aterratge puntual sobre el teclat per a la consulta per l'enviament de les dades. Ni la informació és intranscendent, ni la tardança casual.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

AMB MÉS PACIÈNCIA que un malalt de les llistes d'espera de la sanitat balear, el magistrat mira el correu judicial. Què arribarà abans: l'informe de l'Agència Tributària o la resposta del Tribunal Superior de Justícia de València a la Fiscalia Anticorrupció que li demana la imputació de Camps i Barberá i que assumeixi tota la causa Nóos? Hi ha moltes presses perquè València s'avanci, costi el que costi. Fins i tot, el fiscal Horrach ha canviat el parer sobre la divisibilitat de la causa. Apartar el jutge que ha aflorat la generositat del Rei amb la seva filla i el seu "poc exemplar" gendre té un preu. Salvar la infanta de les urpes de Castro exigeix el cap de Camps i Barberá. No només haurien de ser imputats en la instrucció, sinó seure al banc dels acusats en un judici. En cas contrari, tota la instrucció tornaria a Castro, a qui l'esperaria Matas amb la reclamació que tots som Camps davant la Justícia.

I MENTRE ESPEREM amb impaciència aquests pronunciaments judicials, Bauzá tracta d'avortar-ne d'altres, desesperadament. Amb el suport de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma que paguem tots, nega la legitimitat dels diputats per demandar-lo per incompatibilitat entre el seu càrrec de president i els seus negocis privats. Sembla que cal ser del PP per poder demandar càrrecs públics amb farmàcia. Li diuen 'doctrina Salom' de l'Oes. Consisteix que el que val per a mi (parla el president) no val per a la resta i, viceversa . I si no et va bé no em diguis fanfarró ni feixista, que t'enviaré l'Advocacia del frac i et ficarà una demanda entre cella i cella. O et signo un decret llei, que podent imposar normes perquè les he de consensuar.

"ESTÀ PROHIBIT MATAR. Per tant, tots els assassinats són castigats, excepte aquells que practiquen en gran nombre i acompanyats pel so de les trompetes". Amb aquesta cita de Voltaire, el cineasta Joshua Oppenheimer arranca el seu documental The act of killing que projecten al CineCiutat i ningú no s'hauria de perdre si vol entendre la dinàmica de l'abús del poder i les farses en què poden convertir-se les democràcies governades per líders amb totes les estructures al servei del seu dogma i interessos particulars. Es desenvolupa a Indonèsia, però el rerefons revela indesitjades similituds al nostre entorn, amb mètodes menys expeditius però igualment aniquiladors i degradants. No saps com, però comences a veure l'advocat Rafael Perera com un perillós antisistema. Ja no hi ha marxa enrere.

stats