07/07/2013

Txupinazo de símbols

3 min
Milers de persones congregades davant l'Ajuntament d'Iruña esperant que el txupinazo inauguràs les festes patronals de la capital navarresa.

LLEI DE SÍMBOLS. Primer que Balears va estrenar la Llei de símbols Navarra. Com aquí, la norma va néixer allà amb un propòsit concret, impedir la proliferació d'ikurrinyes en balcons consistorials. Ahir vam veure el resultat en el txupinazo de Sant Fermí. La façana de l'Ajuntament d'Iruña va quedar immortalitzada davant el món amb una ikurrinya gegant, mida Trillo, penjada de dos edificis pròxims. La seva retirada va retardar 19 minuts el coet inaugural de la festa. No es pot negar que els seus promotors obtingueren el màxim impacte mediàtic amb la mínima inversió, unes cordes i dues barbes postisses per amagar el rostre dels activistes de la teulada. Les croades antibasca de Navarra i anticatalà de les Illes Balears tenen matisos ben diferenciats, però permet establir alguns paral·lelismes. En ambdós territoris, s'ha legislat sobre qüestions politicoculturals en un clima de confrontació i ànim anihilador de les expressions diferents del castellà, amb l'objectiu de silenciar la diversitat a cop de sanció i algunes garrotades. TVE no ho va mostrar, però a YouTube es poden veure els que van propinar ahir a Iruña als que pretenien arribar a la plaça amb la bandera basca. A les Balears, espanten amb multes la comunitat educativa perquè deixin de penjar llaços quadribarrats en defensa del català a les escoles. Treure català és legal, defensar-lo et pot sortir car. Malgrat tot, se'n veuen de cada vegada més.

JA HO VA DIR ARQUIMEDES: tot cos submergit en un líquid rep una empenta, de baix a dalt, igual al pes del líquid desallotjat. Fiques una bolla en un poal ple d'aigua i el líquid s'escampa. Fiques obsessió ideològica, sigui la que sigui, en els articulats legislatius i la protesta esclata. És el risc de dictar normes a cop d'interessos partidistes i conjunturals. Els no convençuts se sumen a la rebel·lió, encara que només sigui per les formes. Al marge de l'erràtic fons, el més greu de l'Executiu Bauzá rau en la persistència de les maneres antidemocràtiques, fins i tot quan rectifica. La seva Llei de símbols atempta contra la Constitució i la llibertat d'expressió perquè implanta la censura prèvia, segons el gens sospitós Consell Consultiu. L'òrgan de consulta va proposar un redactat alternatiu molt genèric, d'aquells en què després hi cap tota interpretació. A Bauzá no el va satisfer i ara ha enviat una tercera versió de la qual es nega a donar compte a l'opinió pública. Què diuen aquestes línies que no les exposa davant llum i taquígrafs? Legislar d'amagat no genera confiança, per no dir coses pitjors.

CENSURA . Com la pilota d'Arquimedes provoca desbordaments, la censura pot generar caixes de ressonància. Ho acabam de veure amb el cas Bettancouurt a França. L'ordre de retirada de les informacions a Mediapart ha generat una onada de solidaritat mediàtica que ha portat altres mitjans de comunicació a allotjar els continguts censurats, notícies relatives als enregistraments reveladors dels pagaments a la campanya electoral de Sarkozy de la senyora de l'Oreal, una enamorada més de Mallorca. A Mariano Rajoy, sent vicepresident d'Aznar, el vam veure aterrar a les Balears en un avió de l'Exèrcit pagat per tots per acudir a un acte de campanya electoral de 2003. No va passar res i el 2007 tornà, aquesta vegada per parlar davant 9.000 simpatitzants del bon govern de Matas, ni més ni manco que al Palma Arena. El PP va perdre el poder a les Illes, però la neteja i la seguretat del recinte per a l'acte les pagam tots nosaltres a través d'Illesport. Tot aquest còctel, amb el rerefons de Gürtel i altres suculents contractes de comunicació, pot oferir noves sorpreses per inquietud del Consolat. Es pronostica un estiu calent.

stats