COMMEMORACIÓ
Misc 21/11/2014

Peralada es prepara per celebrar l’Any Muntaner

El 2015 farà 750 anys que hi va néixer el gran cronista

Marta Costa-pau
3 min

GironaConeguda sobretot pel seu imponent castell, i pel festival de música que acull cada estiu, la població de Peralada vol ser valorada també pels tresors monumentals i artístics que conserva de l’època medieval i pel fet que l’any 1265 hi va néixer el gran prosista Ramon Muntaner, cèlebre per la seva Crònica, considerada una joia de la historiografia catalana medieval i precursora de la prosa catalana moderna. L’any vinent se celebrarà el 750è aniversari del naixement d’aquest fill il·lustre de Peralada i l’Ajuntament de la població empordanesa, mentre espera que la Generalitat declari oficialment el 2015 Any Muntaner, ja ha començat a organitzar una sèrie d’actes per reivindicar la figura del cronista. De moment, la Generalitat ja ha enllestit el logo de la commemoració.

Una vida al servei de reis

Va ser a Peralada on Ramon Muntaner, amb només 9 anys, va viure una experiència que, segons descriu a la seva Crònica, el va marcar profundament i el va portar a explicar el que havia viscut i a consagrar-se com a narrador: va conèixer personalment el rei Jaume I el Conqueridor, que es va hostatjar a casa seva quan, de camí cap al Concili de Lió, va aturar-se a Peralada per fer-hi nit. Muntaner era fill de d’una família notable de Peralada que va hostatjar també el rei Alfons X el Savi.

La vida de Muntaner va transcórrer al costat de reis, prínceps i cavallers. Com a servidor de la dinastia catalano-aragonesa, Muntaner va poder narrar, basant-se en gran part en la pròpia experiència, els regnats de diversos reis, entre els quals Pere el Gran i Alfons el Benigne.

Per a la commemoració de l’Any Muntaner, Peralada ha demanat la implicació d’Eivissa, on Muntaner va exercir com a delegat del rei Jaume III i on va morir l’any 1336, i també la de València, on el prosista es va retirar i, amb 60 anys, va començar a redactar la Crònica.

El consistori també està buscant el suport de diverses institucions per finançar i organitzar els diversos actes commeratius de l’Any Muntaner. La idea és que es presenti a principis del 2015 al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona. El 15 de maig, data en què, segons el mateix Muntaner, va començar a escriure les primeres línies de la Crònica a la població valenciana de Xirivella, se’n presentarà una edició a cura del professor Josep Antoni Aguilar, publicada per l’Institut d’Estudis Catalans.

Segons Meritxell Garrido, de la comissió de l’Any Muntaner, l’objectiu de la celebració és “acostar al públic en general la figura de Ramon Muntaner, com a cronista i com a historiador, explicant que va néixer a Peralada, fet desconegut per molta gent”. Garrido explica que també s’aprofitarà l’Any Muntaner per donar a conèixer el passat medieval de Peralada, “encara present en molts racons del casc antic”.

Congrés internacional

La Diputació de Girona ja s’ha compromès a signar un conveni amb l’Ajuntament de Peralada per promoure i finançar els actes de l’Any Muntaner i la Universitat de Girona (UdG) està treballant en l’organització d’un congrés internacional en el qual es convidarà els principals experts en la figura i l’obra de Ramon Muntaner. Per als nens en edat escolar, Peralada prepara una visita teatralitzada al nucli antic i un taller d’escriptura medieval. A més del claustre romànic de Sant Domènec, restes de muralla i la portalada d’entrada a la població, Peralada guarda del seu passat medieval peces i documents, que s’exhibeixen al Museu de la Vila, on hi ha un exemplar de la Crònica de Ramon Muntaner editada a València al segle XVI i adquirida per l’Ajuntament de Peralada, i una obra del pintor Antoni Caba i Casamitjana inspirada en el personatge de la Mercadera, que té un capítol a la Crònica de Muntaner. Altres activitats que prepara la comissió de l’Any Muntaner a Peralada són una ruta literària pel municipi, organitzada amb la càtedra de patrimoni lerari Maria Àngels Anglada de la Universitat de Girona.

stats