BARÇA
Misc 12/04/2018

L’Ajuntament desencalla el nou Camp Nou

El Barça arriba a un “acord de ciutat” per aprovar la MPGM al ple tot i l’oposició d’alguns veïns

i
Martí Molina
3 min
Foto de família

BarcelonaNi Josep Lluís Núñez ni Joan Laporta. Cap d’aquests expresidents del Barça havia aconseguit arribar a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona per desencallar la remodelació del Camp Nou. Finalment, al tercer intent, i després de molts mesos de negociacions intenses, ha arribat el pacte per a la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM), un requisit imprescindible per tirar endavant les obres de l’Espai Barça. Un consens batejat per les parts com un “acord de ciutat” i que es va presentar en societat al consistori barceloní, amb el president blaugrana, Josep Maria Bartomeu, l’alcaldessa, Ada Colau, i la resta de grups polítics municipals que donen suport a la proposta, tots excepte la CUP.

La proposta que s’aprovarà és lleugerament diferent de la que es va presentar el juliol del 2017, també a l’Ajuntament de Barcelona. Els principals canvis fan referència als edificis que el club construirà i que serviran per a ús administratiu i un hotel. El sòl construïble passa de 30.000 metres quadrats a 28.000, i pel que fa a alçada suposa una planta baixa més deu pisos. També “es protegeix” La Masia, segons paraules de la tinent d’alcalde Janet Sanz, i es garanteix que només tindrà ús administratiu però no de restauració. Les altres modificacions afecten la mobilitat, els aparcaments i la situació i agrupació de les zones verdes.

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i Josep Maria Bartomeu, president del Barça, parlant abans de la roda de premsa

No tots els veïns hi estan d’acord

Malgrat que a la presentació de l’acord es va donar les gràcies als veïns i les entitats per haver “treballat conjuntament” per desencallar la MPGM, i tant el consistori com el Barça van destacar l’entesa amb els habitants del barri de les Corts, el cas és que no totes les entitats estan d’acord amb el projecte, i alguna, com l’Associació de Veïns de les Corts, s’hi va mostrar obertament en desacord.

Si bé aquesta associació havia fet aportacions per desenvolupar el pla urbanístic, Adela Angelet, secretària de l’entitat i presidenta d’una coordinadora que agrupa set associacions de veïns del barri, lamentava que finalment s’hagués arribat a un acord sense el seu vistiplau, contradient així la intenció inicial de comptar amb el suport de “totes les parts”. No són els únics. També la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) va mostrar-hi el seu recel. Les principals queixes es dirigeixen als edificis “que serviran per fer negoci” i que consideren “injustificats” en aquesta requalificació urbanística. Com també protesten per la modificació d’algunes vies, com per exemple al carrer Joan XXIII, que segons el projecte passarà de quatre a dos carrils.

Tot i que l’Ajuntament explicava que es crearia una taula de seguiment amb els veïns per controlar el desenvolupament del projecte i, segons paraules de la tinent d’alcalde Janet Sanz, l’equip de govern vol “seguir treballant i acordant amb el territori i els veïns”, ahir les entitats del barri no descartaven adoptar alguna mesura de força si el projecte “tira pel dret” sense la seva aprovació. De fet, ahir a la tarda es mostraven sorpreses perquè els grups municipals que donaran suport al projecte i que inicialment els secundaven havien “canviat d’opinió a última hora”.

Però malgrat aquestes protestes el consistori està decidit a aprovar el projecte i ho va voler evidenciar amb la fotografia de família dels representants dels grups municipals. El pas següent serà l’aprovació a la comissió d’ecologia, urbanisme i mobilitat de dimecres vinent, i finalment, si no hi ha cap sorpresa, el document es votarà al ple municipal del 27 d’abril. L’últim pas serà la validació de la subcomissió d’urbanisme de Barcelona, que hi donarà llum verda definitiva després que, segons Ada Colau, ja se n’hagi “parlat” amb la Generalitat.

El Barça pagarà la remodelació

“És un acord amb què tots hi sortim guanyant”, assegurava l’alcaldessa, que reconeixia el pes dels veïns en les negociacions. “El moviment veïnal ha sigut molt crític i ha vigilat molt aquest procés”, explicava. Com després expressava Janet Sanz, malgrat el desacord d’algunes entitats i particulars, el consistori havia detectat un “to positiu” en les converses.

L’alcaldessa també va posar de manifest que l’Espai Barça suposarà molts beneficis per a la ciutat i va recalcar que es faria “a cost zero” per a l’Ajuntament. “Estem guanyant equipaments, espai públic, zona verda i millores molt importants de mobilitat per a la ciutat. És molt important per a la ciutat, i el Barça es farà càrrec de tots els costos”, que pujaran a 125 milions.

Bartomeu, per la seva banda, afegia que era un projecte “que marcarà el futur del club”, i parlava de l’Espai Barça com una infraestructura “prioritària”. El president del Barça també destacava el “consens” amb la majoria dels veïns i assegurava que era una condició imprescindible per arribar a l’acord que s’aprovarà el 27 d’abril.

stats