BARÇA
Misc 25/07/2019

Bartomeu dona les claus de La Masia a Patrick Kluivert

L’holandès es converteix en el nou director del futbol formatiu fins al 2021

3 min
Patrick Kluivert, nou director del futbol formatiu del Barça

BarcelonaPatrick Kluivert és des d’aquest migdia el nou director del futbol formatiu del Barça. L’exdavanter blaugrana (1998-2004) torna al club, ara amb un càrrec als despatxos de Sant Jona Despí. Kluivert signava per dos anys, fins al 2021. La seva tasca serà la de posar ordre a La Masia i redreçar el rumb d’una institució que darrerament havia perdut pes, sobretot a nivell esportiu. L’avalarà la seva tasca de secretari tècnic que va desenvolupar un any al París Saint-Germain, i també el pas per diferents banquetes, l’última de les quals al Camerun com a ajudant de Clarence Seedorf. “Estic molt feliç per tornar a casa i amb moltes ganes d’iniciar aquesta nova etapa en la que afrontem el repte de seguir fent del futbol del Barça un dels millors del món”, deia Kluivert, després de signar el contracte acompanyat dels directius responsables del futbol formatiu Silvio Elías i Xavier Vilajoana.

Ja feia molts mesos que als despatxos del Camp Nou es parlava de canvis en tota l’estructura esportiva. El mal final de temporada, guanyant una Lliga que ja estava encarrilada però perdent estrepitosament a les semifinals de la Champions i a la final de la Copa van reobrir ferides. El president Josep Maria Bartomeu va aturar el cop, va demanar calma i deixar reposar la decepció per prendre decisions en fred. Però la dimissió de Jordi Mestre, vicepresident econòmic, coneguda a principis de juny, va precipitar els esdeveniments. Començant pel futbol base, la setmana passada el club es va desprendre de bona part dels tècnics que hi havia en categories inferiors i per a les properes hores s’espera que es confirmi la destitució de Pep Segura com a mànager esportiu del club. Mentre Guillermo Amor i José Mari Bakero, per ara responsables del futbol formatiu professional, no tenen clar si seguiran al club ni amb quin rol.

L’aposta per Kluivert és una més en la línia del nou model del president -que ocupa les funcions de Metre-, que pretén donar més galons als exjugadors. Com els que passarà a tenir Abidal en matèria de fitxatges o, també, els de Víctor Valdés com a tècnic del juvenil A. A més, s’espera que Kluivert tingui com a mà dreta Xavi Roca, també exjugador blaugrana. Almenys, fins la setmana vinent, asseguren des del Barça, no es tancarà definitivament el nou organigrama, coincidint amb el retorn del Bartomeu de la gira asiàtica.

L’escola de l’Ajax

“M’he format a l’escola de l’Ajax, que és similar a la de La Masia, i crec que puc aportar moltes coses a la formació dels joves jugadors blaugranes”, afegia Kluivert. L’exdavanter holandès assegura tenir les coses clares, però la tasca més difícil serà conviure en un futbol formatiu que viu una època de canvis i de crisi d’identitat, com ha anat publicant l’ARA darrerament. Una època de grisor que es tapen, parcialment, amb alguns èxits dels equips més joves del Barça. Però una època on s’ha dificultat l’accés al primer equip, s’ha accentuat la fuga de talent i s’han fet nombrosos fitxatges estrangers tant en edat juvenil com a l’equip B.

Des del club arriben veus crítiques amb el model de gestió que s’ha estat fent fins ara de La Masia, que qualifiquen de “poc transparent” i “poc eficaç” en el context futbolístic actual, tant a l’hora de renovar joves promeses com d’anar a fitxar-les en altres entitats. Passa que la majoria de clubs han fet un pas endavant i han passat a invertir molts diners en l’etapa de formació, siguin clubs de renom o també alguns de més modestos. Han millorat les instal·lacions, han professionalitzat els mètodes de treball i han fet reciclatges constants als seus entrenadors. Un aspecte, aquest últim, que no s’ha fet correctament a Sant Joan Despí. La suma de tot plegat ha provocat que el Barça perdés poder de seducció en el futbol base, tant amb equips nacionals com internacionals.

El dubte és el rol que assumirà Patrick Kluivert, i si realment tindrà un paper intervencionista en la seva nova etapa com a director del futbol formatiu. O sigui, fins a quin punt tindrà mà en el model de joc, en la política de fitxatges, en les renovacions i en els ascensos dels joves futbolistes. Un interrogant que per ara no s’aventuren a resoldre ni des dels despatxos nobles del Camp Nou ni des de la ciutat esportiva de Sant Joan Despí.

stats