Misc 19/04/2018

Un succedani de prèvia

La judicialització del Procés i la polèmica venda d’entrades han condicionat l’ambient de la final de la Copa

i
Martí Molina
3 min
Aficionats del Barça xiulant l’himne espanyol abans de la final de la Copa del Rei del 2015 contra l’Athletic Club.

BarcelonaEn condicions normals, aquesta hauria sigut una setmana en què la final de la Copa del Rei entre el Barça i el Sevilla hauria estat en boca de tothom, tant en l’àmbit esportiu com, sobretot, en el polític. Es parlaria bastant de futbol i encara més de les reivindicacions polítiques que es fessin des de la graderia. Almenys això és el que ha passat els últims anys que els blaugranes han arribat a la final. Ara bé, aquesta temporada la cosa és diferent i l’ambient és molt més descafeïnat, com si la final de demà hagués passat de puntetes.

Club, socis i entitats sobiranistes tenen diferents teories sobre això. D’una banda, per uns és cosa dels mals resultats de l’equip en els últims partits, i en especial l’eliminació a la Champions. També, i en un grau important, per la judicialització del procés polític català, que ha fet que alguns socis habituals a les finals hagin decidit quedar-se a casa, aquest cop. I, per últim, l’enrenou que es va produir amb el procés de venda d’entrades, que inicialment era estrictament per als socis i que, finalment, es va acabar obrint a tothom.

Els altres anys, ja amb el procés català en marxa, s’havia parlat molt d’una possible xiulada a l’himne espanyol, promoguda en el seu dia per entitats sobiranistes com Catalunya Acció, i que va acabar suposant una multa de 7.200 euros al seu president, Santiago Espot. O també del clam perquè hi hagués una presència massiva d’estelades, fet que en el seu dia va voler prohibir el govern espanyol i que finalment va ser acceptat per la justícia madrilenya.

Aquest 2018, potser per por, el debat sobre la xiulada ha sigut gairebé inexistent, i de seguida han aparegut veus contundents, com la del president de la Lliga, Javier Tebas, que afirma que es pot considerar “violència verbal”. En paral·lel, el Barça ha demanat de manera institucional “respecte” per la llibertat d’expressió, mentre que alguns particulars proposaven diferents iniciatives. L’única que ha quallat ha sigut la proposta de diferents penyes -a la qual s’han afegit les entitats sobiranistes- d’omplir de groc l’estadi, sigui amb llaços, samarretes o amb l’equipació de la senyera que va dur el Barça fa unes temporades.

Però el dubte és quin seguiment tindrà aquesta iniciativa, promoguda a les xarxes amb l’etiqueta #grocalafinal. “No sabem què ens trobarem a Madrid”, diu un dels socis que habitualment va a les finals. “Ves a saber, són capaços de fer treure les samarretes grogues als que en portin”, diu una aficionada que també serà al Wanda. La seva inquietud és compartida per altres aficionats consultats per l’ARA. I és que la incertesa de trobar-se amb un ambient hostil a Madrid ha fet que molts seguidors -especialment famílies que volien viatjar amb els fills- mostressin la seva versió més conservadora, declinessin fer el desplaçament i acabin veient el partit per la televisió.

Des de la Plataforma Pro Seleccions han detectat que ha baixat l’interès per la Copa a causa del “procés polític”. Anteriorment, el Barça havia rebut el doble o el triple de sol·licituds per comprar entrades per a la final. Aquesta vegada, que s’havien de recollir directament a Madrid i eren personals i intransferibles, van ser necessaris fins a tres processos de venda per exhaurir-les totes.

Tot i que des del Barça desvinculen aquest fet del procés polític i sostenen que era una manera de lluitar contra el frau, entitats com l’ANC o col·lectius com Seguiment FCB creuen que aquestes traves han condicionat a la baixa l’interès per anar a Madrid i que, per exemple, han impedit que molts aficionats poguessin fer el viatge en grup amb els amics -gràcies a les entrades cedides per altres socis- com havien fet habitualment.

Una cosa és la prèvia, i l’altra, el dia del partit. I aquí les versions són optimistes. Perquè ningú dubta que demà, a Madrid, i més concretament a les graderies del Wanda Metropolitano, es viurà un ambient de final i la reivindicació política catalana hi serà present, encara que aquesta setmana s’hagi viscut un succedani de prèvia de final.

stats